Noi acuzații la adresa lui Darius Vâlcov

Darius Vâlcov este suspectat că i-a dat unui cunoscut banii necesari pentru înființarea a trei firme și că a făcut planul de afaceri pentru respectivele societăți, pe care ulterior le-a controlat prin intermediari, potrivit unor documente din dosarul în care fostul ministru al Finanțelor este cercetat de DNA pentru efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, potrivit Agerpres.

Propunerea de înființare a celor trei societăți, o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, ar fi fost făcută de Vâlcov în anul 2011, când era primar al municipiului Slatina. Edilul i-a dat persoanei respective și aproximativ 1,5 milioane de lei, pentru înființarea, administrarea și dotarea firmelor.

Conform acelorași date, Vâlcov a scris pe mai multe coli un plan de afaceri, în care a trecut estimările privind cheltuielile și veniturile, precum și procentele care urmau să le revină lui și asociatului în urma derulării celor trei afaceri.

Firmele au fost înființate cu banii dați de Vâlcov, care ulterior primea periodic diverse documente justificative sau situații ale cheltuielilor și își dădea acordul cu privire la componența acționariatului sau numirea administratorilor. Cu toate acestea, fostul ministru de Finanțe nu ar fi încasat nicio sumă de bani de la cele trei societăți, iar ultimele discuții referitoare la administrarea firmelor le-a avut la începutul anului 2015.

Tot în anul 2011, Darius Vâlcov i-ar fi încredințat aceleiași cunoștințe un seif, la care avea acces doar el și un apropiat. La începutul acestui an, seiful a fost mutat din locuința persoanei respective într-o altă clădire, situată într-o comună din județul Olt.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut marți aviz pentru începerea urmării penale și pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov pentru fapte săvârșite, în calitate de senator și ministru, a anunțat DNA.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție — doamna Laura Codruța Kovesi — a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru obținerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale și pentru încuviințarea reținerii și arestării inculpatului pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii sus menționate”, se arată într-un comunicat al DNA transmis Agerpres.

Potrivit DNA, noile infracțiuni de care este acuzat Vâlcov au fost comise în ultimii patru ani.

„Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că banii și bunurile obținute în urma săvârșirii infracțiunilor pentru care este cercetat Vâlcov au fost depozitate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. Seiful respectiv conținea 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripționat „Renoir”, un tablou inscripționat „Jean Cocteau” și o pictură pe lemn inscripționată „Aurel Acasandrei”.

Șeful DNA a cerut anterior sesizarea Senatului pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Darius Vâlcov într-un alt dosar, în care parlamentarul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în perioada când era primar al municipiului Slatina.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.