Totul despre noua lege a salarizării
Executivul propune majorări de salarii, pentru ca bugetarii să nu cadă în ispita corupţiei. Principala propunere: salariul minim brut să ajungă la 1.200 de lei, iar cel maxim – la 22.000 de lei. O nouă lege este programată pentru a doua parte anului şi ar putea fi aplicată chiar din 2015.
În noua lege a salarizarii studiile vor face diferenţa. Salariul cel mai mic îl vor primi persoanele fără vreo calificare. În următoarea categorie sunt absolvenţii de liceu sau de şcoli profesionale, fără bacalaureat. Cei care au diploma de bac intră în altă clasă. Cei cu studii superioare de lungă durată ar urma să primească salarii şi mai mari. Medicii şi profesorii sunt în proiect lângă demnitari.
Potrivit legii din 2010, preşedintele României, şefii celor două camere ale Parlamentului şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi trebuit să încaseze lefuri de 15 ori mai mari decât cel mai prost plătit bugetar. În varianta de lucru, salariul minim brut creşte la 1.200 de lei, iar maximul ajunge la 22.000 de lei.
Guvernul vrea să schimbe vechea lege aprobata acum 5 ani şi care nu a fost aplicată integral niciodată. Între timp, s-au creat însă dezechilibre.
Executivul propune să nu mai fie 111 clase de salarizare, ci doar cinci.
Guvernul a anunţat că noua lege a salarizării va fi principala prioritate pentru cea de-a doua parte a anului. Marea provocare este dacă va putea fi aplicată de anul viitor.