Tsipras nu mai vrea sancțiuni la adresa Rusiei

0

Pentru soluționarea crizei ucrainene, Europa trebuie ‘să renunțe la cercul vicios al sancțiunilor’ împotriva Rusiei, țară pe care nimeni nu o poate exclude dintr-o nouă arhitectură de securitate, a spus premierul grec Alexis Tsipras la Moscova, într-o conferință de presă comună cu președintele rus Vladimir Putin, transmite AFP.

Sancțiunile nu contribuie la apărarea dreptului internațional, a adăugat premierul grec, referindu-se tot la conflictul din Ucraina, în opinia sa ‘cheia’ soluționării acestuia fiind respectarea și implementarea acordurilor de pace de la Minsk.

El a ținut să sublinieze că economia greacă ‘a suferit mult’ din cauza embargoului instituit de Moscova asupra produselor agroalimentare importate din Uniunea Europeană ca replică la sancțiunile occidentale.Totuși, președintele Putin i-a retezat speranța ca Moscova să facă vreo favoare Greciei la acest capitol. ‘Este regretabil că aceste contra-sancțiuni afectează Grecia (…), dar nu putem face excepții pentru nicio țară din UE’, a precizat liderul de la Kremlin în timpul conferinței de presă.

Caracterizat de unii analiști drept calul troian al Rusiei în Europa, premierul grec a încercat să combată și criticile liderilor europeni față de gestul său de a face o vizită oficială la Moscova în contextul relațiilor tensionate dintre UE și Rusia generate de acțiunile acesteia din urmă împotriva Ucrainei. ‘Grecia este o țară suverană și are dreptul necondiționat de a duce o politică internațională multiformă și să profite de rolul ei politic ca țară europeană, mediteraneană și balcanică’, a susținut șeful guvernului de la Atena.

‘Trebuie să se revină la dialog și la o nouă arhitectură de securitate. Nimeni nu-și poate imagina ca Rusia să nu participe” la această arhitectură, a subliniat Tsipras, promițând că țara sa va favoriza crearea unor ‘punți de cooperare și dialog’ între UE și Rusia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.