Val de amenzi rutiere şi permise suspendate, de Paşte
„Poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de colegii de la ordine publică, vor acţiona pe 393 tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi utilizând în medie, zilnic, 415 aparate radar, pentru fluidizarea traficului şi prevenirea evenimentelor rutiere’, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
De asemenea, în parteneriat cu poliţiile din Ungaria şi Bulgaria, vor avea loc acţiuni ‘în oglindă’ pe drumurile care fac legătura cu punctele de trecere a frontierei, scrie Agerpres.
‘Efectivele de poliţie transporturi asigură patrularea, în medie, pe 279 trenuri de călători, cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral, precum şi în aproape 306 staţii şi triaje de cale ferată. Totodată, 27 trenuri de marfă vor fi însoţite, pe durata deplasării, de poliţişti, iar aceştia vor patrula în 13 aeroporturi internaţionale şi naţionale, precum şi în 27 porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre’, precizează IGPR.
11.000 de poliţişti suplimentar la serviciu
Un număr de 11.000 de poliţişti vor acţiona zilnic, suplimentar faţă de cei în serviciu, în perioada 10-13 aprilie, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
‘Şeful Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, a dispus ca, pe lângă activităţile de asigurare a unui climat de ordine şi siguranţă publică, poliţiştii să fie prezenţi şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona celor peste 15.415 de lăcaşurilor de cult, precum şi în locurile unde se desfăşoară manifestări publice circumscrise Sfintelor Sărbători de Paşti’, informează IGPR.
Din totalul poliţiştilor angrenaţi în misiuni în această perioadă, 6.810 sunt de la ordine publică, 1.783 de la poliţia rutieră, 618 de la poliţia transporturi, 878 sunt poliţişti de investigaţii criminale, restul fiind de la alte structuri.
‘Astfel, 4.291 de patrule de siguranţă publică, dintre care 1.077 pedestre şi 3.214 auto, vor acţiona în această perioadă, zilnic, pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale’, se mai arată în comunicat.
În perioada minivacanţei de Paşte, aproximativ 11.000 de poliţişti vor fi la datorie pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor. Cu un plus de vigilenţă, vă puteţi bucura de clipe minunate, feriţi de evenimente neplăcute.
Pentru ca în minivacanţa de Paşte să fiţi feriţi de evenimente neplăcute, Poliţia Română vă recomandă să adoptaţi câteva reguli pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor dumneavoastră.
LA CUMPĂRĂTURI:
Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar!
Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii contravalorii acestora!
Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!
La întoarcerea spre casă, evitaţi deplasarea prin zone puţin circulate sau întunecate!
ÎN CAZUL ÎN CARE PLECAŢI DE LA DOMICILIU:
Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, cum ar fi instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau ridicarea frecventă a corespondenţei, de către o persoană de încredere.
Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa!
Încuiaţi toate uşile şi geamurile, chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute!
Nu depozitaţi la vedere (la uşă, pe balcon, la poartă) ambalajele bunurilor cu o valoare ridicată, deoarece pot atrage atenţia spărgătorilor de locuinţe!
Notaţi seriile de identificare ale acestor bunuri, deoarece astfel puteţi ajuta la identificarea acestora, în eventualitatea în care sunt furate! Obiectele de valoare mare trebuie protejate prin mijloace tehnice.
Evitaţi să vă anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.