Uriașul cost al decredibilizării României
Decredibilizarea clasei politice continuă. Liderii politici preferă să se afunde tot mai adânc în mocirla compromisurilor, scandalurilor și a luptelor pentru Putere. Nimeni de la vârful politicii nu pare dispus să ia în calcul consecințele devastatoare ale acestei stări de fapt tot mai alarmante.
Klaus Iohannis nu convinge la Palatul Cotroceni. Deși au trecut aproape patru luni de mandat prezidențial, Iohannis pare incapabil să își pună în practică, măcar în parte, angajamentele luate în campanie. Formarea unei noi majorități în jurul PNL rămâne un deziderat politic ce se află încă departe. Mai mult, componența echipei de consilieri de la Palatul Cotroceni este dezamăgitoare, mai ales că scandalul George Scutaru (unul dintre preferații noului șef al statului) lovește în plin credibilitatea președintelui-nejucător.
Iohannis pare a pierde teren electoral, în contextul în care mulți dintre votanții săi au încetat rapid să mai creadă în capacitatea, voința și dorința acestuia de a schimba ceva în direcția dorită de milioanele de români. Din păcate, Iohannis nu poate depăși stadiul de președinte-decorativ care nu deranjează pe nimeni. Pe Victor Ponta, cel cu care colaborează suspect de bine, cu atât mai puțin! Le convine sau nu noilor aplaudaci ai lui Iohannis, românii așteptau o implicare mult mai mare din partea acestuia pe toate palierele, în special pe cel politic. O nouă majoritate și implicit un nou guvern PNL trebuie să depășească faza priorităților declarative.
În tot acest timp, Victor Ponta își reconsolidează, cu fiecare zi, poziția în cadrul PSD. După excluderea lui Geoană și arestarea lui Vanghelie, doi dintre contestatarii săi cei mai vehemenți, Ponta recâștigă, treptat, sprijinul tuturor filialelor partidului. Ceea ce nu înțeleg Iohannis și liderii noului PNL este faptul că Ponta și PSD devin tot mai puternici cu fiecare zi de guvernare.
Este o naivitate greu de acceptat pentru liderii liberali să creadă că alegerile locale și parlamentare de anul viitor le vor aduce, de la sine, un succes detașat în confruntarea cu PSD. La locale și parlamentare situația va sta diferit față de scrutinul prezidențial din noiembrie 2014. Pesediștii știu foarte bine să strângă rândurile și să obțină voturi, mai ales în mediul rural, chiar și din „piatră seacă”. Chiar și decimați de procurorii DNA, baronii locali ai PSD au „urmași demni”, bine pliați pe interesele electorale ale unui partid avid să controleze fiecare județ în parte. Subestimarea PSD reprezintă o uriașă greșeală a lui Iohannis și implicit a PNL. Mai ales că „locomotiva” Iohannis va deveni mult mai șubredă până la finele anului viitor.
Pe de altă parte, liderii noului PNL mimează solidaritatea. În realitate, încheierea fuziunii dintre PNL și PDL este departe. Animozitățile, orgoliile, divergențele, sunt majore pe marginea acestui subiect. Tocmai din acest motiv, realizarea fuziunii a fost împinsă spre 2017, după alegerile locale și parlamentare. Strategia politică a PNL arată ipocrizia fără limite a găștilor din jurul lui Blaga și Gorghiu. Liderii PNL știu foarte bine că fuziunea se va realiza (dacă se va realiza!) cu un scandal uriaș, cu țipete, excluderi, înființarea unor noi partide de dreapta. Astfel, se amână realizarea fuziunii în speranța că alegerile de anul viitor vor aduce mult-așteptatul succes al PNL. Ce va urma după preluarea guvernării, vom vedea…
Din păcate, nu se întrevăd zile liniștite nici pentru PNL, nici pentru români.
În consecință, apropierea alegerilor de anul viitor va conduce la o radicalizare a războiului politic între PSD și PNL. Rămâne de văzut, însă, care va fi aportul electoral al președintelui Iohannis la această bătălie ce se anunță devastatoare pentru România. În tot acest timp, reformarea statului de drept rămâne o iluzie ținută prizonier în interminabile declarații politice.
Despre Băsescu nu ar fi multe de spus. Proverbul „fiecare pasăre pe graiul ei piere” este mai actual decât oricând în cazul său. Totuși, vehemența cu care o apără pe Udrea, dar și atacurile furibunde la adresa instituțiilor statului arată, foarte clar, că acesta nu poate vedea mai departe de propriile interese. Unele străine milioanelor de români.
Un editorial de Iulian Badea