Directorul ELCEN: „Avem în vedere un program de reparații în centrale!”
Cotidianul „Cronica Română” prezintă partea a doua a interviului cu directorul general al Electrocentrale București (ELCEN), Marcel Octavian Nicolaescu. Acesta a vorbit despre fuziunea dintre ELCEN și RADET, despre prioritățile companiei în 2015 și despre relațiile pe care le are cu Primăria Capitalei, Ministerul Energiei și cu alți parteneri și colaboratori ai ELCEN.
ELCEN reprezintă un pariu pe care Nicolaescu este decis să îl câștige, în ciuda provocărilor cu care se confruntă de ani buni cel mai mare producător de energie termică din România.
Reporter: În ce stadiu se află fuziunea dintre ELCEN și RADET, fuziune despre care se vorbește de luni bune?
Marcel Nicolaescu: După transferul acțiunilor ELCEN în subordinea Consiliului General al Municipiului București urmează perioada în care RADET se va transforma din regie în societate comercială, abia apoi urmând fuziunea. Din momentul în care se face transferul acțiunilor, din punctul meu de vedere, va mai dura între șase și opt luni de zile până se va realiza fuziunea. Ca termen, vorbim de finalul iernii care urmează. Până atunci, trebuie să asigurăm servicii optime pentru bucureșteni.
Totodată, trebuie găsite soluțiile financiare pentru a încheia convenții cu furnizorii de gaze prin care să îi asigurăm că în perioada următoare – de altfel, o perioadă de primăvară-vară, relaxată, în care consumul de gaze nu este așa de mare – ne vom achita datoriile către ei. Pe de altă parte, cred că vom reușim să facem încasări mult mai bune, chiar să obținem un credit de consum care ar relaxa datoriile curente. Esențial este, ca-n perioada următoare, să ne asigurăm un cash-flow, ca până pe 15 octombrie, să facem un program obligatoriu de reparații, în condițiile în care reparații nu s-au mai făcut de ani de zile.
R: Care sunt prioritățile noului director al ELCEN?
M.N.: Principala prioritate este ca în cadrul Consiliului General al Municipiului București să se aprobe un buget optim și realist pentru RADET București, astfel încât prin subvenția pe care o luăm de la Primăria Generală și prin încasările de la bucureșteni, să putem asigura, atât noi, cât și RADETUL, surse financiare decente pentru reparațiile necesare. Degeaba facem reparații doar noi sau doar ei. Cele două companii sunt legate “ombilical”. Dacă facem reparații doar noi, în momentul în care agentul termic ajunge în conductele lor, iar acestea au probleme, au loc avarii, pierderi, iar cel care pierde este cetățeanul. Trebuie să privim ELCEN și RADET ca pe un grup unitar. Aceasta este una dintre prioritățile mele ca director general al ELCEN. În consecință, trebuie identificate problemele grupului RADET-ELCEN și rezolvate concomitent dificultățile cu care se confruntă cele două entități. Sunt necesare întâlniri atât la RADET, cât și la ELCEN, astfel încât consilierii generali să voteze un buget realist. Apoi, printr-un efort al Consiliului de Administrație, sper să putem coborî poprirea pe conturile RADET la 50% – acum, potrivit ordinului Curții de Conturi, este de 100% – pentru ca, în cadrului fondului ESCO, să le putem asigura și lor aceste surse financiare.
Prioritatea doi vizează reparațiile curente, dar și investiții, în funcție de resursele de care vom beneficia în 2015, bineînțeles.
A treia prioritate pentru ELCEN o reprezintă un debut foarte bun al iernii viitoare, în ceea ce privește asigurarea unor servicii optime pentru bucureșteni.
R: Ce ținte financiare și-a propus ELCEN pentru 2015?
M.N: ELCEN este o companie emblematică în sectorul energiei. Țintesc rezultate din ce în ce mai bune, în sensul să generăm venituri care să ne acopere cheltuielile, iar în acest context să obținem un profit semnificativ. Nu se pune problema unui an cu pierderi.
Nu critic activitatea fostei conduceri a societății, dar nu s-a făcut o analiză bine conturată în privința schemei de sprijin. Prin această schemă de sprijin putem obține un bonus important. În loc ca ELCEN să obțină acest bonus în 2013, ANRE ne-a taxat anul următor, în 2014, cu 280 milioane de euro. În consecință, pe lângă problemele majore pe care le avem cu furnizorii de gaze, trebuie să plătim către ANRE și această sumă.
R: Care sunt relațiile pe care le aveți cu Primăria Generală a Capitalei, cu ceilalți parteneri și colaboratori?
N.: Avem o relație foarte bună cu Primăria Capitalei, în special cu primarul general, domnul Sorin Oprescu. Nu mă laud cu faptul că venirea mea la conducerea ELCEN a creat o echipă, dar fără consens, poziții convergente și fără a acționa ca un grup unitar, nu putem avea rezultatele dorite. Căutăm doar să identificăm soluțiile potrivite pentru a obține beneficii, iar beneficiile nu pot fi obținute decât împreună. De altfel, mesajul pe care l-am transmis în Consiliul General al Primăriei a fost acela de a primi un buget sustenabil, pliat pe nevoile ELCEN.
De asemenea, avem o relație bună cu Ministerul Energiei și conducerea RADET. Colaborăm eficient cu ministrul Andrei Gerea și cu secretarii de stat, lucrăm într-o echipă bine închegată, care vizează eficientizarea sectorului energetic.
R: Care este principala temere a ELCEN pentru perioada următoare?
M.N.: Totul depinde doar de noi. Noi suntem cei care putem vinde energie la un preț profitabil și încasa restanțele mai bine decât până acum. De altfel, veniturile noastre de bază provin din două activități distincte. Dacă obținem profit de pe cele două segmente, lucrurile merg în direcția dorită. Facem eforturi mari pentru a răzbate pe piețele echilibrate, pe piețele cu contracte colaterale. Din păcate, în momentul de față, situația nu ne prea ajută: a plouat mult, iar Hidroelectrica are un preț foarte bun; a bătut vântul și eolienele au avut, la fel, un preț foarte bun. Scăzusem mult, în condițiile în care prețul ajunsese la 43 de lei megawattul, iar la noi, prețul optim se situează undeva la 150-160 lei.
Sunt lucruri ce nu pot fi rezolvate decât printr-o echipă managerială competentă, în care expertiza fiecăruia primează pentru interesul comun. Sunt optimist și cred că, împreună cu noua conducere de la RADET, vom reuși să construim un serviciu integrat centralizat de alimentare cu energie termică la standarde europene. Sper ca în iarna următoare vom atinge acest obiectiv.
Un interviu realizat de iulian Badea