MCV este în blocaj

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), introdus la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană pentru monitorizarea reformei justiției și a combaterii corupției, a dat rezultate bune în primii ani, dar în prezent este într-un blocaj, a apreciat eurodeputata bulgară Iliana Iotova într-un interviu publicat luni de Sega, transmite BTA.

În interviu, Iotova susține că în Bulgaria rezultatele așteptate de la MCV nu sunt cele dorite, iar rapoartele elaborate de Comisia Europeană în cadrul acestui mecanism sunt adesea folosite în Bulgaria și România pentru dispute politice și nu ca instrument pentru realizarea obiectivelor stabilite.

”Faptul că jurnaliștii și publicul sunt mai puțin interesați ca niciodată de aceste rapoarte este un indiciu. La primirea unui raport în cadrul MCV, fiecare guvern elaborează un plan sau măsuri care sunt popularizate pe larg pentru o perioadă scurtă, după care nimeni nu mai urmărește ce se întâmplă. La opt ani de la aderare, Bulgaria trebuie să-și rezolve singură problemele evidențiate de Comisia Europeană. Problema luptei contra corupției și criminalității organizate și cea a reformei judiciare nu pot fi soluționate cu rapoarte și observații”, a adăugat eurodeputata socialistă bulgară.

Tratatul de aderare la UE prevede că, dacă există deficiențe grave în transpunerea și punerea în aplicare a acquis-ului în domeniile economic, piața internă și, respectiv, justiție și afaceri interne, pot fi adoptate măsuri de salvgardare într-un termen de până la trei ani de la data aderării.

Aderarea României a fost însoțită și de o serie de măsuri de acompaniere specifice, instituite pentru a preveni sau pentru a remedia deficiențele în domeniile siguranței alimentelor, fondurilor agricole, reformei sistemului judiciar și luptei împotriva corupției. Pentru ultimele două componente a fost stabilit un Mecanism de Cooperare și Verificare cu scopul de a îmbunătăți funcționarea sistemului legislativ, administrativ și judiciar și de a remedia deficiențele grave în lupta împotriva corupției.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.