Lovitură dură pentru RCS-RDS

0

Unul dintre proiectele gigantului telecom RCS&RDS se loveşte de un perete legislativ insurmontabil: monopolul din sectorul energetic.

RCS&RDS doreşte să înfiinţeze o reţea de distribuţie de energie electrică în Oradea, care să deservească inclusiv locuitorii din oraş, însă legea nu îi permite, potrivit Economica.net. Proiectul gigantului telecom nu poate fi realizat în prezent, după cum spune preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

„În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare… Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da”, a explicat Havrileţ.

Administraţia locală orădeană estima că va avea un profit de 200 de mii de euro pe an în urma asocierii, potrivit Digi24.ro. Factura urma să scadă cu 16% pentru cei care primesc electricitate de la compania orădeană. De ofertă ar fi beneficiat companiile din parcul industrial, iar în viitorul apropiat şi consumatorii casnici.

Parteneriatul dintre Primăria Oradea şi RCS&RDS prevedea ca administraţia locală să încaseze 15% din profitul asocierii, dar nu mai puţin de 200 de mii de euro pe an.

Prin acest parteneriat administraţia locală va pune la dispoziţie cinci mii de metri pătraţi de teren pentru amplasarea echipamentelor necesare reţelei de distribuţie a energiei electrice.”Estimările noastre sunt ca din cele 5,3 milioane de euro pe care instituțiile și întreprinderile publice ale Consiliului Local le plătesc într-un an aproximativ 900 de mii de euro să fie economia în urma acestei alternative”, a calculat Eduard Florea, administratorul public al Primăriei Oradea.

„Acești bani pe care îi economisim în felul acesta îi vom putea folosi pentru alte proiecte ale orașului mai ales acum când în această perioadă avem mare nevoie de fonduri pentru a asigura partea noastră de cofinanțare la marile proiecte europene”, susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.