Baza de la Deveselu, operațională în această toamnă
Lucrările de la Deveselu sunt în grafic și baza militară va fi operațională în toamna acestui an, potrivit ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, care a efectuat marți o vizită în baza militară din comuna din județul Olt.
Ministrul a precizat că lucrările vizează reamenajarea și modernizarea unor pavilioane, realizarea elementelor de comandă și control, a rețelelor de utilități și a aleilor de acces către subunitatea militară românească, informează Agerpres.”Lucrările sunt în grafic. Sigur, sunt lucrări care se referă în primul rând la reamenajarea și modernizarea pavilioanelor, realizarea elementelor de comandă și control, rețele de apă, canalizare și termoficare și alte lucrări de amenajare, respectiv a aleilor de acces atât către site, cât și spre baza românească, subunitate care va asigura protecția bazei de la Deveselu”, a declarat ministrul.
Mircea Dușa a anunțat, totodată, că până în luna septembrie MApN va cheltui 47 milioane de lei și că deja au fost efectuate lucrări de 30 milioane lei.
„MApN, în primă etapă până în septembrie, a planificat să cheltuiască 47 milioane lei din bugetul propriu. Din acești bani a fost cheltuită deja suma de 30 milioane lei, urmează să realizăm lucrările pe care le avem planificate în această perioadă”, a declarat Dușa.
Ministrul Apărării a arătat, de asemenea, că locuitorii comunei Deveselu au avut beneficii în urma deciziei de amplasare a scutului antirachetă în baza militară din localitate, deoarece au fost făcute investiții importante în infrastructura socială și de utilități a comunei.
„A beneficiat și comuna Deveselu. Au fost realizate rețele de apă, de canalizare, stația de epurare, 80% din drumuri au fost asfaltate și iată că partenerii noștri din SUA au făcut în localitate investiții social-culturale, așa cum este grădinița ce urmează a fi dată în folosință în perioada următoare și investiția făcută la școală, aceea de modernizare a întregii clădiri prin lucrări de reabilitare, începând de la șarpantă și continuând cu amenajarea spațiilor interioare, modernizarea instalațiilor sanitare, a instalațiilor de încălzire. Cred că locuitorii din Deveselu sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă în Deveselu în ultimii doi-trei ani”, a mai spus ministrul Dușa.
Acesta a menționat că în viitor în localitatea Deveselu va fi introdusă rețea de alimentare cu gaze.
Primarul localității, Ion Aliman, a subliniat că în ultimii trei ani viața comunității s-a schimbat în bine.
La 3 mai 2011, președintele României a anunțat public decizia CSAT privind aprobarea amplasării la Unitatea militară Deveselu, în județul Olt, a componentelor din România ale sistemului de apărare antirachetă. La 6 iunie 2011, Acordul a fost parafat de cei doi negociatori-șefi, Bogdan Aurescu și Ellen Tauscher, la Washington. La 13 septembrie 2011, ministrul Afacerilor Externe al României și secretarul de stat al SUA au semnat, la Washington, Acordul între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice.
Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/ 2011, care a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011.
La 28 octombrie 2013 au început lucrările principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu, iar la 29 iulie 2014 a fost finalizat cadrul de implementare a Acordului (14 Aranjamente de Implementare/amendamente la Aranjamentele de Implementare).