Legislația CNAS, în continuă schimbare

0

Președinta Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF), Rodica Tănăsescu, a afirmat marți că legislația Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) este „ambiguă” și se schimbă de „la o zi la alta”, „victime” fiind medicii și pacienții.

„Am început un nou contract în baza unui contract vechi modificat și în baza unor norme relativ noi. A fost o perioadă extrem de tensionată în care însăși esența specialității noastre a fost pusă în pericol și existența cabinetelor medicale independente. Am trecut deocamdată de acest hop. Am început să lucrăm cu cardurile. Ca de obicei, așa cum suntem deja obișnuiți, CNAS are o legislație ambiguă, care se schimbă de la o zi la alta. Victime, bineînțeles, sunt pacienții și medicii. În fiecare zi apare alt comunicat care se bate cap în cap cu cel de acum trei zile și din păcate modificările legislative nu sunt susținute din punct de vedere legal”, a declarat Tănăsescu la Medical Forum.

Referindu-se la proiectul de cod fiscal aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, președinta SNMF a susținut că modificările preconizate „afectează și medicii de familie”.

„Avem și un Cod fiscal care se dezbate acum în Camera Deputaților, modificările preconizate ne afectează și pe noi. Deși legislația este fragilă, veșnic în schimbare, deși medicina de familie este declarativ o prioritate, dar, în realitate, e calul de bătaie pentru acceptarea tuturor sarcinilor birocratice, administrative, pe care nu le doresc alte segmente ale sistemului medical, vom încerca să mergem înainte, pentru că aceasta este calea și, evident, suntem profesioniști”, a spus medicul de familie.

Rodica Tănăsescu a precizat că reprezentanții medicilor de familie vor purta marți după-amiază discuții cu cei ai Ministerului Sănătății.

Referindu-se la lucrările forumului, Tănăsescu a menționat că vor fi abordate teme prezum riscogramele, dar și monitorizarea pacienților cronici.”Avem de făcut prevenție, vom discuta riscogramele, dar și chestiunile legate de monitorizarea pacienților cronici, pentru care avem fișe de monitorizare și de evaluare simplificate, prietenoase, logice, care transformă niște norme varză într-un instrument de lucru acceptabil”, a spus reprezentantul medicilor de familie.

La Medical Forum, care se desfășoară marți și miercuri în București, va fi aleasă și noua conducere a Asociației Medicilor de Familie București.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.