Protest pentru redresarea Loteriei Române
Aproximativ 30 de angajați ai Companiei Naționale Loteria Română au pichetat, marți, Instituția Prefectului Județul Mureș, solicitând luarea unor măsuri rapide și imediate pentru redresarea companiei.
Președintele executiv al Sindicatului Liber LOTO, Călin Orlando Cociș, a declarat că singura acțiune de pichetare este organizată la Târgu Mureș, iar ceilalți colegi din țară poartă banderole albe.
„Sper că până la urmă cineva se va trezi și va asculta vocea noastră. Colegii noștri din țară vor purta astăzi banderole albe. La Târgu Mureș se aprinde fitilul și dacă cineva nu va lua nicio măsură atunci vom continua cu acțiuni de protest și în alte județe din țară și, de ce nu, chiar și la București. Doar la Târgu Mureș are loc pichetarea, pentru că sediul Sindicatului Liber LOTO este la Târgu Mureș. Urmează ca în funcție de feed-back-urile primite de la București să trecem la alte măsuri de protest”, a arătat Cociș.
Liderul sindical a spus că în urmă cu 6 ani Loteria Română era brandul numărul 1 al României și că de atunci, din cauza managementului defectuos, situația companiei s-a depreciat continuu, iar în urmă cu doi ani încasările acesteia s-au prăbușit.
„Principalele obiective ale companiei erau încheierea unor noi contracte pentru jocurile de noroc organizate: sisteme (Loto 6/49, 5/40, Joker și Noroc), pariuri în cotă fixă și videoloterie. Pe lângă faptul că noile contracte încheiate — doar pentru videoloterie — nu au adus niciun plus de valoare, ba mai mult, compania a renunțat la produsul pariuri în cotă fixă. Jocurile de videoloterie se derulează în parteneriat cu un operator privat de jocuri de noroc și profitul se împarte cu acesta, în condițiile în care aparatele proprietatea Loteriei Române zac nefolosite în depozite”, a spus Cociș.
El a arătat că recent managementul companiei a decis ca unitățile de vânzare care se află în spații închiriate să fie închise odată cu expirarea contractului de închiriere și a afirmat că aceasta este o măsură „care va contribui la distrugerea companiei”.
„Din unele analize întocmite la nivel european țara noastră este pe ultimul loc în ceea ce privește prezența pe piață, adică numărul de puncte de vânzare la 1.000 de locuitori. Cu toate acestea, în loc să ne dezvoltăm, ne restrângem, lăsând loc concurenței. Din punct de vedere al resurselor umane, s-a dus o politică de recrutare de personal masivă și pe salarii mari, însă doar pentru funcțiile TESA, iar de circa 6 ani salariații companiei, cei care nu fac parte dintre noii angajați, au pierdut unele drepturi de natură salarială sau le-au fost anulate”, a afirmat Cociș.