Viktor Orban tratează problema imigranților
Țările membre ale Uniunii Europene trebuie să aibă ‘dreptul fundamental’ de a decide pe care imigranți îi acceptă, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu acordat vineri dimineață postului Radio Kossuth, transmite MTI.
Șeful guvernului de la Budapesta a criticat politica Uniunii Europene în domeniul imigrației, explicând că ”dacă ei (UE, n.r.) nu ne-ar impune reguli nerealiste, nu ar exista refugiați în Ungaria — i-am fi trimis pe toți deja înapoi acasă”.
Orban a insistat că fie regulile în domeniul imigrației trebuie să fie de competența națională a fiecărui stat membru, fie normele UE în acest domeniu trebuie să devină ”realiste”. El a ținut să precizeze că toți imigranții ce provin din Grecia și Serbia nu mai sunt refugiați politici atunci când ajung în Ungaria întrucât ”ei nu vin direct din țările (de origine) pe care le părăsesc”.
În urma valului de imigranți ilegali proveniți din Africa și Orientul Mijlociu și care continuă să sosească în Europa — mai ales în porturile din sudul Italiei — după ce au traversat Marea Mediterană pornind de pe coastele Libiei, Comisia Europeană a propus în luna mai un plan ce prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE. Într-o primă etapă, ar urma să fie repartizați prin aceste cote 20.000 de refugiați, urmând ca până la sfârșitul anului să fie creat un mecanism asemănător pentru repartizarea tuturor refugiaților între statele membre.
Inițiativa, care urmează să fie supusă votului în Consiliul European, este susținută de țări puternic afectate de sosirile masive ale imigranților clandestini, precum Italia, Austria și Suedia, dar respinsă de Marea Britanie, Franța, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia și Spania.
Aceasta din urmă se opune nu atât principiului cotelor obligatorii, cât mai ales algoritmului de calcul prin care s-ar face redistribuirea imigranților ilegali. Pe lângă numărul de refugiați deja găzduiți și rata șomajului, celelalte criterii propuse sunt populația și Produsul Intern Brut (PIB) ale fiecărei țări, guvernul de la Madrid considerând că ultimele două dezavantajează Spania.