Alexandrion Grup critică reducerea TVA exclusiv pentru berea la halbă

Amendamentul recent adoptat de Parlamentul României prin care TVA-ul aplicat berii la halbă va scădea până la 9% ridică o serie de semne întrebare privind coerența și legitimitatea unei asemenea măsuri. Primul este legat de faptul că berea, la fel ca și vinul și băuturile spirtoase, este o băutură alcoolică, deci accizabilă, și nu poate fi, prin urmare, încadrată în categoria produselor alimentare care au fost inițial vizate de reducerea TVA.

“Vorbim  despre  o  măsură  populistă,  discreționară  și  care  nu  va  face  decât  să destabilizeze piața băuturilor alcoolice, fie ele spirtoase sau nu. Se creează, astfel, favorizare concurențială a unor jucători de pe această piață, situație care mă tem că va crea nemulțumiri atât de mari încât se va mări și mai mult sectorul pieței negre”, a declarat  domnul Nawaf Salameh, fondatorul și președintele Alexandrion Grup România.

În al doilea rând, trebuie menționat că amendamentul nu poate fi justificat nici prin argumentul nivelului scăzut de alcool din bere, comparativ cu alte băuturi, nivel care ar  permite  cu  mai  mare  lejeritate  încadrarea  acesteia  în  categoria  produselor alimentare. “Există cocktailuri care au un conținut alcoolic chiar mai mic decât berea la halbă. De ce, atunci, să nu cerem reducerea TVA și pentru aceste băuturi? Sau pentru orice alt tip de băuturi alcoolice care se vând în sectorul HORECA, la pahar? Mai ales că și noi, ca și berarii, putem argumenta că, astfel, vom vinde mai mult, ceea ce  s-ar  traduce,  în  final,  prin  contribuții  mai  mari  către  sistemul  de  taxe și impozite”, a adăugat domnul Salameh.

Totodată, se va crea o modificare forțată a comportamentului de consum, în condițiile în  care  numărul  băutorilor  de  bere  la  halbă  este  aproximativ  egal  cu  cel  al consumatorilor de cocktailuri ce au în compoziție sucuri naturale. Aceștia din urmă, ghidați  de  criteriul  prețului  mai  mic,  vor  alege  berea  în  defavoarea cocktailurilor, tendință care va afecta nu doar producătorii  de băuturi  spirtoase,  ci  și  pe cei  de sucuri naturale și, în cele din urmă, pe producătorii de fructe. “Este un efect în lanț ceva avea efecte puternice, pe care nu trebuie să le ignorăm. Vorbim despre sectoare economice foarte mari din perspectiva contribuției de la bugetul de stat – producția de băuturi spirtoase și agricultura. Mai mult, noi trebuie să le oferim consumatorilor dreptul la o alegere corectă, or, dacă diferența de prețuri dintre băuturi va fi atât de mare,  alegerea  vine  de  la  sine  și  prețul  cel  mai  mic  va  câștiga  întotdeauna”,  asubliniat domnul Salameh.

În forma aceasta, amendamentul de scădere până la 9% a TVA-ului pentru berea la halbă încalcă cele patru principii ale fiscalității, prevăzute de Codul Fiscal. Este vorba despre neutralitatea măsurilor  fiscale pentru a asigura condiții  egale investitorilor; certitutinea  impunerii,  prin  elaborarea  de  norme  juridice  clare; echitatea  fiscală  la  nivelul  persoanelor  fizice  și  eficiența  impunerii  prevederilor respective.

“În aceste condiții, cred că este recomandată o revizuire a acestei măsuri și o mai bună raportare, pe termen mediu și  lung, la modul și nevoia de impunere a unor măsuri  fiscal,  astfel  încât  efectul  să  fie  nu  acela  de  a  obține  imediat  simpatia publicului,  ci  de a construi durabil  pentru economia națională”, a conchis  domnul Salameh.

***Despre Alexandrion Grup

Înființat în anul 1994, Alexandrion Grup a creat unele dintre cele mai puternice brand-uri din România, recunoscute atât pe plan intern, cât şi internaţional pentru calitatea și  rafinamentul  lor.  Portofoliul  de  produse  al  Alexandrion  Grup  cuprinde  toate categoriile de băuturi spirtoase cerute pe piață, inclusiv băuturi tradiţionale româneşti. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Alexandrion 5* şi 7*, Cava D’Oro, VodkaAlexander şi Vodka Kreskova, faimosul vinars Brâncoveanu XO, VS şi VSOP, afinata,vişinata și caisata Saber Premium, Saber Fructe de Pădure, dar şi alte produse care au asigurat companiei poziția de lider pe piața băuturilor spirtoase şi tradiţionale din Românnia. Compania are, în România, un număr de aproximativ 200 de angajaţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.