Un senator PSD îl atacă dur pe Rus

0

Senatorul PSD Buzău Victor Mocanu spune că declaraţia fostului ministru Ioan Rus referitoare la românii din străinătate este de o „extremă grosolănie”, demisia fiind insuficientă pentru „jignirea colosală”, iar premierul Victor Ponta trebuie să explice motivele pentru care l-a nominalizat ministru.

Senatorul PSD de Buzău Victor Mocanu, care este membru în Comisia Românilor de Pretutindeni, a criticat, într-un comunicat de presă transmis joi, declaraţia lui Ioan Rus referitoare la românii din străinătate, spunând că aceasta este „de o extremă grosolănie, relatează Romaniatv.net.

 „România are, în acest moment, potrivit unor estimări încă neoficiale, peste 4 milioane de cetăţeni care, nevoiţi să îşi caute un trai mai bun în afara ţării, muncesc în străinătate. Aceşti oameni sacrificaţi de un sistem încă incapabil să le pună la dispoziţie mijloacele necesare pentru a trăi decent aduc la bugetul ţării care i-a izgonit prin nepăsare miliarde de euro anual. Pentru a-i răsplăti, România îl prezintă pe Ioan Rus, deja fost ministru PSD, care afirmă neaoş că, în sens general, rudele celor plecaţi să muncească în străinătate sunt «golani şi curve». Ca parlamentar PSD şi ca membru în Comisia Românilor de Pretutindeni, consider că afirmaţia ministrului Ioan Rus este una de extremă grosolănie”, a afirmat senatorul Victor Mocanu.

În acelaşi context, Mocanu a apreciat că demisia lui Ioan Rus nu este suficientă pentru jignirea adusă românilor care muncesc în străinătate, inclusiv premierul Victor Ponta trebuind să explice cum a adus într-o funcţie guvernamentală un om ca Ioan Rus.

„Cred că gestul demisiei din funcţia guvernamentală, pe care ministrul Rus l-a făcut în cele din urmă, este insuficient pentru jignirea colosală pe care a aruncat-o asupra semenilor noştri. Sunt curios ce anume l-a animat pe premierul Victor Ponta să îl nominalizeze pe Ioan Rus în funcţia de ministru. Cred că pe lângă regretele exprimate oficial pentru declaraţiile celui pe care l-a propus, premierul trebuie să explice şi motivele alegerii sale şi să clarifice următoarea provocare: are oare ce căuta în conducerea PSD un om care va fi cunoscut, de acum înainte, prin batjocura pe care a aruncat-o asupra atâtor milioane de români?”, a afirmat senatorul PSD Victor Mocanu.

Ioan Rus a demisionat din postul de ministru al Transporturilor, în urma declaraţiilor sale referitoare la românii din străinătate, urmând ca săptămâna viitoare să fie desemnat un înlocuitor.

Informaţia a fost confirmată de premierul Victor Ponta  pe contul de Facebook al acestuia.

„Regret situaţia generată de declaraţiile dlui Ioan Rus! Acesta şi-a asumat răspunderea şi mi-a prezentat demisia din funcţia de ministru! Am acceptat demisia şi săptămâna viitoare vom discuta despre înlocuitorul la acest portofoliu!”, a scris Ponta pe Facebook.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că „de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

„România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus.

Joi, într-un comunicat, Rus şi-a cerut scuze „dacă prin formularea aleasă” a jignit pe cineva, susţinând că intenţia sa era să semnaleze o situaţie gravă.

„Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intenţiile mele au fost de a semnala o situaţie gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am facut referire la destrămarea familiilor şi la copiii lăsaţi în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinţii lor au plecat să muncească în alte ţări în speranţa de a-şi construi un trai mai bun. Nu am dorit să aduc în niciun fel atingere demnităţii vreunei persoane prin acele declaraţii, ci doar să atrag atenţia asupra preţului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate”, susţinea ministrul în comunicatul transmis prin Biroul de presă al Ministerului Transporturilor.

El spunea că, totodată, a dorit să le transmită celor plecaţi departe de casă că, în viitorul apropiat, mulţi dintre aceştia şi-ar putea găsi un loc de muncă în ţară, pentru că „România va avea nevoie de forţă de muncă, de specialişti în domeniul construcţiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevazute de Master Planul General de Transport”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.