Zi decisivă pentru Guvernul Ponta

Moţiunea de cenzură a PNL va fi supusă, vineri, la vot, în plenul comun al celor două Camere. Matematica parlamentară este de partea premierului Victor Ponta, iar PNL ar mai avea nevoie de aproape 100 de voturi pentru a trece moţiunea. PSD şi UNPR şi-au stabilit încă de joi strategia pentru votul pe moţiune. Social-democraţii au decis să se abţină vineri de la vot. La fel şi parlamentarii conduşi de vicepremierul Gabriel Oprea. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că parlamentarii Uniunii nu vor vota împotriva moţiunii de cenzură depusă de PNL. 

Moţiunea de cenzură depusă de PNL, intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”, a fost citită luni în plenul Parlamentului, dezbaterea şi votul asupra moţiunii urmând să aibă loc vineri. În momentul de faţă, sunt 554 de parlamentari, iar pentru ca moțiunea de cenzură să treacă este nevoie de minimum 278 de voturi (jumătate plus unu din numărul senatorilor şi deputaţilor), relatează Romaniatv.net.

Puterea are 298 de deputaţi şi senatori (PSD+UNPR – 260, PLR – PC – 38), în timp ce PNL numără doar 174 şi ar mai avea nevoie de încă 104 voturi pentru a da jos Guvernul. O parte dintre voturi vor veni de la partidul lui Mircea Geoană (13), dar şi de la PMP, însă insuficient pentru adoptarea moţiunii.

Cum arată raportul de forţe din cele două Camere:

Camera Deputaţilor: PSD – 182 de membri, PNL-112 membri, PC-PLR- 26 de membri, UDMR- 17 membri, Grupul Democrat și Popular- 14 membri, Minorități – 17 membri, deputați neafiliați- 19 membri.

Senat: PSD – 75 de membri, PNL – 61 de membri, PC-PLR – 15 senatori, UDMR – 8 senatori, senatori neafiliaţi: 9.

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a recunoscut că „matematica parlamentară” demonstrează că nu sunt şanse foarte mari ca moţiunea de cenzură să treacă, dar se bazează pe buna-cuviinţă şi mai ales pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR.

PSD nu va vota la moţiunea de cenzură. „Este sarcina opozitiei sa stranga voturile necesare”, susţine Rovana Plumb, preşedinta CN al PSD.

„Toți cei din PSD vom fi în sală, la dezbatere, pentru că avem respect faţă de instituţia cea mai democratică, faţă de Parlament, însă este treba opoziţiei să-şi adune voturile pentru adoptarea acestui act politic. Tot Opoziţia are această răspundere, de a strânge voturile. În ceea ce ne priveşte, opţiunea noastră este foarte clară. Acest demers al Opoziţiei nu poate fi luat în calcul căci el este generator de haos şi instabilitate politică”, a spus Rovana Plumb în direct la România TV.

Preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat, joi, că partidul său nu va vota la moţiunea de cenzură, menţionând că parlamentarii UNPR nu se vor ridica din bancă.

„Cred că nu ne ridicăm din bancă, m-aţi înţeles? Eu am patentat treaba asta şi vă spun un secret, şi atunci (2012 – demiterea Guvernului Ungureanu prin moţiune de cenzură – n.r.) ţin minte că s-au supărat şi alţi şefi de stat, atunci era majoritatea la vreo 5 voturi. Dacă unul sau doi parlamentari erau răciţi, guvernul deja dădea semne… Acum e altă diferenţă. Nu, nu cred că ne ridicăm din bancă. Este o procedură, prezent, nu votez. Cel care vrea să te dărâme trebuie să-şi arate forţa atunci, la urna de vot, cam asta este”, a declarat Oprea, pentru Adevărul.

„Am spus ce fac mâine. Sunt într-o coaliţie de guvernare, sunt un om serios, sunt un om care mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul României este un guvern bun, din care fac şi eu parte. Fac şi eu parte dintr-o echipă. Este o problemă, în primul rând şi am spus-o întotdeauna, de bun simţ să mergi cu echipa din care faci parte şi e o echipă guvernamentală, şi la bine, şi la rău”, a mai declarat Oprea.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reluat ideea, joi, că Uniunea „nu ar fi ezitat nici un moment” să voteze moţiunea de cenzură, dacă ar fi avut împreună cu PNL toate voturile necesare schimbării Guvernului. Kelemen Hunor s-a arătat sceptic faţă de şansele moţiunii de cenzură.

„Noi din Opoziţie mâine la moţiunea de cenzură nu vom avea suficiente voturi şi asta deja ştim, cunoaştem, e vorba de matematică, nu avem suficiente voturi pentru a dărâma Guvernul”, a spus liderul UDMR, la RFI.

Kelemen Hunor a precizat că parlamentarii UDMR nu vor vota împotriva moţiunii: „Nu vom vota împotriva moţiunii de cenzură, ăsta este lucrul cel mai important. Probabil că unii vor vota moţiunea, alţii se vor abţine, aici rămâne la latitudinea fiecărui membru din grupurile noastre. Dacă am fi avut împreună cu PNL-ul acele voturi prin care se poate schimba Guvernul, atunci nu am fi ezitat nici un moment să mergem şi în situaţia în care nu suntem de acord cu anumite subiecte din moţiunea de cenzură, spre un vot negativ şi spre o altă majoritate. Dar din păcate, lipsesc peste 58 de voturi pentru a schimba în acest moment Executivul”.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.