Acordul României cu FMI și UE, la un pas să fie rupt!
Delegația Comisiei Europene poartă noi discuții la Ministerul Finanțelor, joi dimineață, pe tema modificărilor de taxe din noul Cod Fiscal și a deficitului bugetar din 2015 și 2016.
Toţi miniştrii români implicaţi în acordul cu Fondul Monetar si Comisia Europeană sunt prezenți joi dimineață, la Finanţe, pentru a convinge expertii europeni să revizuiască raportul negativ. Documentul redactat de CE în urma vizitei la București atrage atenţia asupra depăşirii ţintei de deficit bugetar la care România s-a angajat prin acord, de 1,1%, din cauza reducerii TVA.
Deficitul bugetar ar putea ajunge anul viitor spre 3%, potrivit calculelor prezentate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Impactul bugetar pe care nou Cod fiscal îl are este la nivelul 12 miliarde de lei.
În mod normal, raportul realizat de experţii europeni la Bucureşti va ajunge săptămâna viitoare pe masa comisiei economice şi financiare de la Bruxelles pentru ca, pe 14 iulie, consiliului miniştrilor de finante ai Uniunii europene să decidă dacă acordul rămâne sau nu în picioare, potrivit TVR. Pe lângă riscul unei cofinanţări mai mici, ieşirea din acord ar avea un impact negativ asupra imaginii ţării şi a investiţiilor străine. În plus, o depăşire a deficitului structural va atrage după sine măsuri de corecţie.
Atât Comisia Europeană, cât și reprezentanții FMI, au criticat aspru noile măsuri de relaxare fiscală din Codul Fiscal deoarece tăierile nu sunt compensate cu soluții viabile de acoperire a găurilor din buget.