Frontul Demnității și Identității Naționale declară război ipocriziei din politică!

Domnule Corneliu Ciontu ați înființat un nou partid pe scena politică. Care au fost motivele creării acestei formațiuni politice noi?

Să facem, mai întâi, o scurtă radiografie a stării națiunii române și să pornim de la marile speranțe ale oamenilor și anume o viață mult mai bună și veți înțelege de ce a fost creat Frontul Demnității și Identității Naționale. Toate așteptările românilor s-au transformat în uriașe dezamăgiri care se reflectă, în primul rând, în standardul de viață tot mai scăzut, alarmant de scăzut. Din păcate, realitatea este alarmantă și arată foarte clar faptul că nivelul de sărăcie al românilor este mai mare ca înainte de 1989. Sigur, cauzele prăbușirii unei economii care, de bine, de rău, avea asigurate exporturi pe toate continentele, în mai toate țările lumii, sunt multiple. Eu nu uit de exporturile pe care le aveam în zona Asiei, în țările CAER, în America Latină. Încet-încet relațiile economice cu aceste țări au dispărut pe fondul pierderii independenței economice a României. Din păcate, în cazul țării noastre nu se mai poate vorbi de independența economică atâta timp cât majoritar este capitalul străin.

Marile unități productive nu au fost luate de români pentru că procesul de privatizare a fost, în cele mai multe cazuri, sinonim cu o fraudă majoră. Și în consecință, românii nu au avut șansa de a participa în mod egal la acest proces de privatizare. Astfel că Frontul Demnității și Identității Naționale va cere Guvernului și tuturor factorilor responsabili să facă aceste investigații, să analizeze fiecare privatizare, fiecare înstrăinare a unităților economice, chiar și numai din punct de vedere moral, pentru a spune românilor cum au fost posibile aceste privatizări frauduloase. Sunt convins că toate caietele de sarcini au fost încălcate grosolan de multe ori cu complicitatea instituțiilor statului. Dorim ca poporul român și generațiile care au contribuit cu sacrificii uriașe la construirea unei industrii competitive-pentru că să nu uităm că România producea și tractoare, și locomotive diesel și autocamioane și mașini și echipamente energetice și chiar și avioane- să cunoască aceste lucruri.

Distrugerea, vânzarea pe prețuri de nimic, înstrăinarea unor obiective economice extrem de importante, a fost principală cauză care a dus la prăbușirea economică a României și implicit la scăderea veniturilor de la buget. Iar, după cum știm, veniturile reduse la buget înseamnă bani puțini, insuficienți, pentru Sănătate, Educație, Cercetare etc.

O altă cauză pe care nu putem să o neglijăm este criza morală declanșată imediată după 1989, criză care i-a avut în prim-plan pe oamenii lacomi, tupeiștii și profitorii de profesie, care au lansat acea goană după înavuțire fără a ține cont de vreo lege sau normă constituțională. Bineînțeles cu complicitatea fățișă a celor care aveau obligația de a veghea la aceste privatizări. Toate acestea au contribuit la pierderea independenței economice a României și la această criză majoră de identitate a României. Mai grav decât atât este faptul că am ajuns în situația de a înstrăina și terenurile agricole. Și iată cum elemente care țin de demnitatea și identitatea națională a românilor se risipesc unul câte unul.

Este foarte adevărat că, deliberat, am fost obligați să renunțăm la unele elemente care țin de suveranitatea națională în contextul aderării la NATO și UE. Dar asta nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm, definitiv și irevocabil, la tot ce ține de identitate, demnitate și valorile naționale.

Și a apărut această oportunitate de a înființa o nouă formațiune politică (Frontul Demnității și Identității Naționale ) care pe lângă aspectele economice și sociale trebuie să se aplece la modul cel mai serios și să atragă atenția asupra pericolului de risipire a nației și a țării. Nu sunt cuvinte mari, nu este vorba de demagogie, ci de semnale de alarmă pe care Frontul Demnității și Identității Naționale le va trage, din ce în ce mai apăsat, în perioada următoare.

De altfel, cine va citi programul nostru va vedea foarte clar că Frontul Demnității și Identității Naționale se va bate pentru valorile românești și pentru interesul național. În România politică, despre aceste lucruri se vorbește, din păcate, doar în campaniile electorale, lucru de neacceptat. O fi el fenomen de globalizare, dar acest fenomen nu trebuie să conducă în niciun caz la dispariția națiunilor. De ce oare acest fenomen de globalizare nu afectează și marile puteri ale lumii? Pentru că americanii, germanii, francezii, englezi etc nu consideră că a venit timpul ca națiunile să dispară.

Cu ce se diferențiază Frontul Demnității și Identității Naționale de celelalte (multe) formațiuni politice care există pe scena politică actuală?

Ne vom diferenția în primul rând prin aceste teme ale interesului național și al retrezirii spiritului românesc autentic. Și în plan politic ne-am propus să demonstrăm că în România se poate face o altfel de politică, una a bunului simț, a decenței, a respectului față de cetățean. România are nevoie de toleranță, de soluții, de dialog și în niciun caz vectorii de imagine ai Frontului Demnității și Identității Naționale, la emisiunile la care vor participa, nu vor coborâ discursul în zona suburbună, în zona polemicilor.

Vom încerca să facem o politică cu zâmbetul pe buze și vom cere tuturor liderilor și formațiunilor politice să pornim de la ce ne unește, nu de la ce ne dezbină. Este prea multă încrâncenare, prea multă răutate pe scena politică. Parcă ne-am pierdut valorile, am devenit mai răi, mai egoiști, unde a dispărut ospitalitatea milenară a românilor? Înțeleg, până la un punct, lupta politică, inerentă în fiecare țară, însă, la noi, parcă este prea mult! Chiar nu putem renunța, pentru interesul național, la acest interminabil război româno-român?

Eu ca sociolog, care mă aplec destul de des asupra relațiilor interumane, sunt dezamăgit de această criză umană care se amplifică și care aduce uriașe prejudicii României. Sunt doar câteva lucruri prin care, noi ca partid, încercăm să ne diferențiem pe scena politică și să arătăm, astfel, românilor că în România poate fi posibilă și o altfel de politică.

Noi vrem să prezentăm într-o altă lumină raportul Putere-Opoziție. Este evident că Opoziția trebuie să critice Guvernul, însă, nu pot fi de acord ca Opoziția să nege și să desființeze absolut tot ce fac cei de la Guvern. Și viceversa! Este nu numai anormal, dar și nociv!

Trebuie să se stabilească și să se prioritizeze acele proiecte naționale care trebuie continuate indiferent de coloratura politică a unui guvern sau al altuia, de antipatiile unui lider față de altul. Este strigător la cer să reununți la investițiile demarate de fosta guvernare doar pentru că tu, noua guvernare, ai alte interese politice și financiare.

Sâmbătă la Brașov va avea loc primul Congres al Frontului Demnității și Identității Naționale, formațiune creată pe structură filialelor PRM. Care sunt personalitățile care au decis să pornească, alături de dumneavostră, în acest proiect extrem de ambițios?

Punctul de plecare în constituirea Frontului Demnității și Identității Naționale a fost generat de existența unor structuri peremiste care, din motivele cunoscute de toată lumea, s-au rupt de partidul-mama. După ce oamenii au aflat de existența acestui nou proiect politic au început să ni se alăture la nivel național. Este un proces viu, în continuă mișcare, și acest lucru mă bucură enorm. Primesc zilnic numeroase telefoane din județe de la oameni care vor să se alăture demersului nostru. Unii, foști parlamentari ai PRM, chiar mi-au reproșat că nu i-am informat și pe ei de inițierea acestui proiect.

Am așteptat, mai întâi, să avem hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței de constituire a acestui partid. Eu nu am uitat, faptul, că în urmă cu zece ani am mai fost lovit de unele abuzuri ale justiției pe când încercam să pun bazele Partidului Popular. Deși Tribunalul București ne dăduse inițial „undă verde”, Curtea de Apel București a dat, cel puțin surprinzător, o altă decizie.

Iată că acum am reușit cu un partid nou, iar programul Frontului Demnității și Identității Naționale se aseamănă foarte mult cu cel al Partidului Popular.

În acest partid vor fi reprezentați oamenii din toate categoriile sociale. Vom avea foarte mulți tineri. O să se vadă acest lucru nu numai la Congres, dar și în cadrul structurilor partidului de la nivel central și județean. Sigla partidului este reprezentată de cavalerul trac sau cum i se mai spune cavalerul danubian. De asemenea, am apelat la culorile verde închis și gri închis datorită faptului că verdele închis simbolizează viața, trezirea naturii la viață, tinerețea, energia, în timp ce culoarea gri închis reprezintă sobrietate, experiență.

Sunt convins că vom pune bazele unui partid solid care să capete încredere din partea electoratului. Mai mult, noi vizăm toate categoriile de electorat. Nu tindem spre o categorie sau alta și în consecință toți cei care simt românește sunt așteptați să vină alături de noi în demersul nostru de salvare și reformare a României.

Deviza Frontului Demnității și Identității Naționale este: tot ce este românesc nu piere și nu va pieri, citat din versurile și cântecul lui Jean Moscopol.

La Congresul de sâmbătă vor veni aproximativ 400 de delegați. Printre personalități care vor participa îi enumer pe academicianul Mircea Ifrim, secretarul general al Academiei Medicale, cel care va fi și președintele de onoare al partidului, profesorul Alexandru Ciocâlteu, mai mulți profesori universitari din Iași și Timișoara și nu în ultimul rând peste 20 de foști parlamentari ai PRM. Foștii parlamentari mi-au confirmat, de altfel, că vor forma acele nuclee organizatorice compuse, în special, din generații mai tinere. Aceștia vor pune, cum se spune, la bătaie experiența lor de foști parlamentari și de oameni politici. Nu în ultimul rând, la Congres vor fi prezenți oameni din toate categoriile sociale.

Care vor fi pașii următori ai Frontului Demnității și Identității Naționale, în contextul în care la anul vom avea alegeri locale și parlamentare?

Principalul obiectiv este organizarea la nivel județean. Avem 12 filiale județene unde structurile sunt formate, dar în privința diferenței până la 24 de filiale județene, câte vor participa la Congres, se impune să se treacă la munca de la om la om pentru a se forma structuri la nivel județean, municipal, orășenesc și comunal. Poți să ai la nivel central cei mai buni oameni, cei mai buni profesioniști în domeniile lor de activitate, dacă nu ai structuri puternice în teritoriu nu poți emite pretenții la alegerile locale și parlamentare.

Prima noastră țintă electorală este depășirea pragului de cinci la sută la alegerile locale de anul viitor. Depășirea acestui prag ne va da garanția că și la alegerile parlamentare din toamna anului viitor vom reuși să ducem Frontul Demnității și Identității Naționale în viitorul Parlament, unde parlamentarii noștri vor veni cu soluții viabile nu cu lozinci demagogice. Nu mai vrem ca ipocrizia să mai se regăsească în politică.

La Congres voi mai ridica și o altă problemă și anume cea privind modificarea legii electorale. Concret, marile partide au reacționat astfel după ce Curtea Constituțională a decis ca un partid politic poate fi înființat cu numai trei membri. Și în consecință, partidele puternice încearcă să pună niște obstacole tocmai pentru a bloca accesul formațiunilor mici în Parlament. Ce nu înțeleg aceste partide este că prin amendările aduse legilor electorale se încalcă flagrant Constituția. Dreptul de a candida îl are orice cetățean al României. Este strigător la cer să impui, în disprețul Constituției, prevederi suplimentare la alegerile generale.

Din păcate, nu există nici pe departe un consens similar al marilor partide în privința problemelor de interes național, mult mai importante decât modificările aduse legilor electorale. Când însă este vorba de propriul interes, în tentativa de a obține marea majoritate a voturilor, liderii Puterii și ai Opoziției se înțeleg de minune! Este inadmisibil!

Astfel, la Congresul de sâmbătă, împreună cu colegii mei, vom face o petiție în acest sens și o vom trimite Curții Constituționale și Avocatului Poporului. Să ni se spună foarte clar dacă se încalcă sau nu Constituția prin aceste aberații legislative!

Veți merge pe cont propriu la alegerile de anul viitor sau veți opta pentru o politică de alianțe? Mai mult, nu sunt puțini cei care vă vad, rapid, înghițiți de un partid mai mare?

Este o problemă pe care am discutat la ultimele întâlniri cu liderii din teritoriu. De fiecare dată, pe bună dreptate, aceștia au ridicat această problemă spunând că există, deja, presiuni din partea partidului X sau Y care îi „invită” în structurile lor. Eu le-am spus colegilor că până nu vom construi un partid cu structuri solide care își lansează mesajele prin intermediul instituțiilor media nu vom discuta niciun fel de alianțe electorale. Despre preluarea partidului nici nu poate fi vorba! Vom discuta, punctual, numai despre colaborări electorale de susținere reciprocă pentru corectitudinea organizării alegerilor etc. Trebuie să ne apărăm în fața partidelor mari care au o forță instituțională și financiară puternică și care pot face anumite abuzuri. Atât, însă, nimic mai mult!

La Congres voi mai ridica și o altă problemă cea privind modificarea legii alegerilor locale privind primarii. Nu putem fi de acord ca acești primari să fie aleși într-un singur tur. Se încalcă un principiu democratic de bază. Să presupunem că într-o comună un candidat va obține doar 18% dintre voturi, scor care va reprezenta cele mai multe voturi. Despre ce reprezentativitate a acestui primar putem vorbi?

Frontul Demnității și Identității Naționale consideră că alegerea primarilor și a președinților de Consilii Județene trebuie să se facă în două tururi de scrutin în cazul în care unul dintre candidați nu va obține peste 50% din voturi în primul tur. Este o falsă problemă, aruncată pe piață de partidele mari, potrivit căreia ar fi cheltuieli în plus! Este, de asemenea, evident că partidelor mari care au majoritatea primarilor le convine de minune această situație pentru că oamenii lor pot obține, fără mari probleme, un scor de 25-30 la sută în primul tur. La turul II ar fi o problemă, însă, și ca atare au blocat această variantă!

Ce șanse poate avea un partid mic, nou înființat, într-o confruntare cu mașinile electorale ale partidelor mari?

Suntem conștienți de această realitate și ca atare le-am spus colegilor mei că ne așteaptă un drum foarte, foarte greu. Nu trebuie să ne facem prea multe iluzii înainte de a munci, de a convinge populația de bunele noastre intenții. Trebuie să discutăm, direct, cu fiecare om în parte dacă este posibil. După adunarea unui nucleu de 20 de persoane în fiecare județ trebuie ca fiecare să mai ducă încă zece, apoi cei 200 să mai ducă încă cinci fiecare etc. Numai în acest mod putem crește ca efective de partid. Fără, însă, a face rabat la calitatea umană. Nu avem nevoie de oportuniști, de oameni care vin lângă noi din interese politice pentru că ei cred că în viitor ar putea obține funcția x sau Y. Nu vom face nicio concesie în această privință chiar dacă acest lucru ne-ar putea costa!

Frontul Demnității și Identității Naționale trebuie să se impună ca o voce puternică pe scena politică. Frontul Demnității și Identității Naționale trebuie să facă o altfel de politică, una în interesul cetățeanului!

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.