Euro a trecut de 4,5 lei pe piața interbancară

Cursul euro/leu a trecut de pragul de 4,5 lei pe piața interbancară, putând ajunge în zona de stabilitate a BNR, de 4,38-4,52 lei/euro, dar Banca Națională ar putea interveni la 4,5 lei/euro, susține Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România.

„Ne așteptăm ca EUR/RON să testeze pragul superior al „zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)” în așteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de măsuri asociate extensiei finanțării externe. Ne așteptăm ca BNR să fie prezentă în piață peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt, ceea ce va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piața monetară și va pune presiune ascendentă pe ratele de dobândă”, a declarat Ciprian Dascălu, la solicitarea AGERPRES.

Potrivit acestuia, ultimele sondaje arată că 56% dintre greci sunt în favoarea măsurilor de austeritate atașate programului de salvare. Deși întrebarea de la referendum nu este directă și nu sunt explicate consecințele votului, economistul ING se așteaptă ca votul să fie în favoarea programului propus de europeni.

„Este posibil ca implementarea programului să ducă la dispute politice în interiorul partidului de guvernământ, iar, dacă nu se reușește formarea unei noi coaliții, la alegeri anticipate. Ca urmare, în scenariul de bază, ne așteptăm ca EUR/RON să rămână în zona 4,48-4,52 cel puțin săptămâna aceasta și o volatilitate ridicată pe termen scurt. Ne menținem prognoza de apreciere a leului către finalul anului spre limita inferioară a intervalului menționat de banca centrală (4,38/EUR)”, mai susține Ciprian Dascălu.

În ceea ce privește perechea euro/dolar american banca menține ținta de 1.00 pentru finalul acestui an.

Miniștrii de Finanțe din zona euro s-au reunit, sâmbătă, la Bruxelles, într-o întâlnire de urgență, pentru a discuta deblocarea unui ajutor de 15,5 miliarde de euro pentru Grecia și extinderea până în noiembrie a programului de asistență pentru aceasta, însă, conform AFP, au refuzat să prelungească programul de asistență financiară după 30 iunie, dată la care acesta expiră.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat sâmbătă convocarea unui referendum pe 5 iulie, pentru a se vota în privința condițiilor programului de salvare.

De asemenea, duminică, după ce Banca Centrală Europeană a decis să nu majoreze finanțarea de urgență (ELA) destinată băncilor grecești și să o mențină la nivelul de vineri, Tsipras a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, încercând astfel să evite colapsul sistemului financiar, transmit Reuters, DPA și Bloomberg.

Analiștii se așteaptă ca aceste restricții să adâncească recesiunea din Grecia și să o aducă mai aproape de ieșirea din zona euro (Grexit). Băncile vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.