Economia italiană este la adăpost

Italia se află deja în afara liniei tirului, a estimat marți premierul italian Matteo Renzi, referindu-se la posibilele implicații ale crizei financiare din Grecia asupra economiei italiene, relatează AFP.

”Am efectuat un proces curajos de reforme structurale, economia se îndreaptă către reluarea creșterii și umbrela Băncii Centrale Europene ne protejează: sunt trei caracteristici care fac această criză diferită de cea de acum patru ani din Italia. Din acest motiv, Italia este deja în afara liniei tirului”, a declarat Matteo Renzi, într-un interviu pentru publicația economică ‘Il Sole 24 Ore’.

Șeful guvernului italian a precizat că îngrijorarea sa nu se referă la ceea ce i s-ar putea întâmpla Italiei din punct de vedere economic, ci la scenariile globale privind dificultățile care ar putea apărea în urma crizei financiare din Grecia.

Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie și a anunțat că va cumula într-o singură sumă toate tranșele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului Monetar Internațional până marți 30 iunie, la ora 24:00, iar în aceste condiții probabilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată sporește de la oră la oră.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat duminică impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro.

Băncile care încalcă reglementările pot fi amendate cu până la 10% din valoarea oricărei tranzacții ce nu respectă restricțiile impuse mișcărilor de capital. Băncile vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia. Restricțiile asupra mișcărilor de capital nu se aplică și celor care dețin conturi în bănci străine și care au carduri emise peste hotare.

Măsurile au fost considerate drept justificate de către Comisia Europeană în actualul context, comisarul european pentru servicii financiare Jonathan Hill apreciind că măsurile de control al capitalului sunt ”necesare și proporționale”. Totuși, el a atras atenția că libera circulație a capitalului trebuie să fie ”restabilită cât mai curând posibil, în interesul economiei grecești, al zonei euro și al pieței unice a Uniunii Europene”.

Amenințarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populația elenă să-și retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanțare de urgență, situat în prezent la 89 miliarde de euro, ar putea să nu fie suficient.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.