Asociația ALIAT a deschis o clinică de tratare a adicțiilor

Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) a deschis vineri, în Capitală, o clinică de tratare a adicțiilor, unde consumatorii de alcool și droguri pot face psihoterapie.

Clinica funcționează pe strada Jules Michelet, iar în câteva săptămâni ALIAT va deschide un centru rezidențial în satul Rudeni, județul Ilfov. Ambele instituții de tratare a adicțiilor se deschid în cadrul proiectului „Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

„În cadrul clinicii din București beneficiarii au acces la servicii plătite. Cei care nu își permit să plătească pot beneficia de servicii decontate prin Casa de Asigurări”, a declarat directorul executiv al Aliat, Bogdan Glodeanu, într-o conferință de presă.

El a precizat că în cadrul proiectului „Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”, care a început pe 15 octombrie 2014 și se va încheia în octombrie 2015, ALIAT a deschis pentru tratarea adicțiilor o clinică în comuna Cristian, județul Brașov, o clinică în municipiul Suceava și un centru rezidențial în localitatea Pojorâta, județul Suceava, precum și o clinică în municipiul Constanța.

Glodeanu a informat că instituțiile deschise de ALIAT pentru tratarea adicțiilor oferă locuri de muncă unui număr de 28 de persoane din grupuri vulnerabile — femei în situații de risc, victime ale violenței domestice, etc.

„În România există un spațiu gol atunci când vorbim despre lanțul terapeutic în domeniul dependenței. Oamenii care doresc să facă o schimbare în viața lor nu aveau prea multe șanse să facă lucrul acesta, în ideea în care există servicii de dezintoxicare care pot fi accesate prin diverse clinici de psihiatrie din țară sau de la Spitalul Obregia. Oamenii beneficiază acolo de servicii de detoxifiere, sunt ținuți câteva săptămâni și după aceea sunt trimiși înapoi, se întorc în același mediu din care au venit, cu același anturaj, aceleași probleme”, a declarat Glodeanu.

La rândul său, directorul științific al ALIAT, dr. Eugen Hriscu, a menționat că România se află pe locul cinci în lume în ceea ce privește consumul de alcool pur pe cap de locuitor.

„Aceasta înseamnă că în România se consumă foarte mult alcool, ceea ce determină o prevalență foarte mare a problemelor legate de consumul de alcool și aceasta se vede în numărul de exemplu de cazuri de ciroză hepatică. Suntem pe locul doi în Europa la numărul de cazuri de mortalitate cauzate alcool. Această situație este extrem de problematică, mai ales având în vedere că răspunsul instituțiilor statului la această problemă este unul extrem de slab. În momentul de față nu avem nici măcar un singur centru de tratament finanțat din bani publici pentru persoanele dependente de alcool”, afirmat Eugen Hriscu, care a atras atenția că minorii au un acces destul de facil la alcool.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.