„Aurul și argintul antic al României”, vizitat de 20.000 de persoane

Peste 20.000 de persoane au vizitat expoziția itinerantă „Aurul și argintul antic al României” deschisă la Sala Unirii din Alba Iulia în urmă cu peste o lună, accesul fiind în premieră gratuit, aceasta mai putând fi admirată de către public până în 12 iulie.

Inaugurată în 4 iunie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, expoziția ‘Aurul și argintul antic al României’, ce reunește peste o mie de artefacte, mai poate fi admirată până la finalul acestei săptămâni în Sala Unirii, de marți până duminică, între orele 10,00 și 19,00. De la vernisaj, expoziția a fost admirată de peste 20.000 de vizitatori, potrivit reprezentanților MNU, informează Agerpres.

Alba Iulia a fost al optulea oraș în care a ajuns, în ultimul an și jumătate, expoziția — eveniment, fiind pentru prima dată însă când accesul publicului este liber, fără taxă de intrare. Organizatorii au anunțat încă de la inaugurare că se așteaptă la un aflux de vizitatori, lucru care s-a și realizat.

Expoziția a debutat în 2013 la București și a ajuns în 2014 la Timișoara, Oradea, Satu Mare și Sibiu, iar în 2015 la Cluj-Napoca și Târgu Mureș, urmând să fie deschisă în perioada următoare la Sfântu Gheorghe, Buzău, respectiv Craiova.

‘Până în prezent expoziția a fost admirată de peste 73.000 de vizitatori în periplul său prin țară’, a informat luni Muzeul Național de Istorie a României, coordonatorul proiectului expozițional. Reprezentanții MNIR își propun ca pe parcursul anului viitor să continue itinerariul și alte orașe ale țării — Iași, Suceava, Piatra Neamț, Constanța și Pitești.

În expoziție sunt expuse peste o mie de piese, care acoperă o perioadă de peste șase mii de ani. Este pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară. La această inițiativă expozițională a MNIR s-au alăturat 31 de muzee din țară, fiecare dintre piesele expuse având o semnificație și o istorie proprie.

Din patrimoniul MNU Alba Iulia sunt prezente în expoziție 13 piese arheologice, printre care și colierul din aur cu 27 pandantive rombice datând din secolul al II-lea î.Hr., sustras în anul 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpîlna.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.