Liberalii cer sesiune extraordinară pe votul prin corespondență

PNL cere convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în luna august pentru adoptarea legii privind votul prin corespondenţă, a anunţat, marţi, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al PNL.

Alina Gorghiu spune, într-o postare pe contul de Facebook, că „votul prin corespondență e o datorie a clasei politice față de românii din diaspora și rămâne un obiectiv pentru care PNL se va lupta până la capăt”.

„Am inițiat un proiect de lege în luna martie și o moțiune de cenzură în luna iunie, în încercarea de a le oferi tuturor cetățenilor români, dreptul și posibilitatea de a vota. PNL cere sesiune extraordinară în luna august pentru adoptarea votului prin corespondență pentru diaspora. Trebuie parcurse toate etapele și trebuie să existe timp suficient (inclusiv pentru eventuale contestații la Curtea Constituțională – improbabile, dar nu excluse) astfel încât această lege să intre în vigoare cu mai mult de un an înaintea alegerile parlamentare de la finalul lui 2016.
A împinge proiectul în toamnă (eventual mult în toamnă), așa cum și-ar dori PSD, este calea sigură pentru a îngropa votul prin corespondență sau, în tot cazul, pentru a-l face inaplicabil la alegerile parlamentare de anul viitor. Apelul meu și al PNL către toți parlamentarii este: vot prin corespondență cât mai rapid, sesiune parlamentară extraordinară în august”, a scris Alina Gorghiu.

Gorghiu a mai spus, într-o conferinţă de presă, după şedinţa Biroului Permanent al PNL, că „sunt două motive pentru care dorim aceasta sesiune extraordinară: unul este că acest drept fundamental trebuie recunoscut pentru cei din diaspora şi daca vom intra în toamna vom rata acel termen de un an înainte de de alegeri, iar al doilea motiv este că noi ne-am angajat alături de cei din PSD – UNPR să susţinem acest vot prin corespodnenţă”.

Potrivit art. 66 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.

La Comisia electorală condusă de liberalul Mihai Voicu au fost înregistrate mai multe propuneri privind votul prin corespondenţă, însă membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe această temă, în sesiunea parlamentară februarie-iunie, deşi toate partidele anunţaseră, după alegerile prezidenţiale, că aceasta este o prioritate legislativă, potrivit Mediafax.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.