8.000 de bolnavi de SIDA așteaptă medicamentele la Donețk!

Share:

Circa 8.000 de seropozitivi în estul Ucrainei riscă să se confrunte cu o importantă penurie de medicamente în decurs de o lună din cauza blocadelor impuse zonei în care se desfășoară conflictul între ucraineni și proruși, a avertizat duminică un responsabil al ONU, citat de AFP.

Acești bolnavi au nevoie de antiretrovirale și de produse de substituție a heroinei, precum methadona, blocate în prezent la posturile de control ale armatei regulate ucrainene și cele ale rebelilor proruși.

Pacienții ‘sunt prinși sub tirul încrucișat dintre guvernul ucrainean și combatanții proruși’, a indicat Michel Kazatchkin, trimis special al ONU pentru sida în Europa de Est și Asia Centrală, în deschiderea celei de-a 8-a conferințe consacrate patogenezei HIV, care se desfășoară până miercuri în orașul canadian Vancouver. Pentru a reglementa această problemă urgentă, ‘invit SUA, Germania, Franța, Rusia și Ucraina să acționeze’, a spus el.

Urgența se referă în principal la regiunea Donbas și autoproclamatele ‘republici populare’ Donețk și Lugansk. Un sfert dintre persoanele atinse de virusul SIDA în Ucraina locuiau altădată în aceste zone, dar câteva mii au fugit din fața luptelor, a subliniat Kazacikin.

Cele 8.000 rămase pe loc sunt în principal dependente de droguri și sunt tratate cu opioide pentru a le substitui consumul de droguri, precum și cu antiretrovirale pentru HIV. Dar până la mijlocul lunii august, stocurile de medicamente vor fi epuizate, a indicat el.

Medicamentele sunt plătite deja și ONG Medecins sans Frontieres (MSF) s-a angajat să le facă să ajungă la destinație și să supervizeze tratamentele. Până în prezent, cooperarea între guvern și societatea civilă în Ucraina permisese combaterea eficientă a propagării HIV, dar — potrivit responsabilului ONU — tot acest progres este pus în pericol de conflictul armat, criza economică și retragerea ONG-urilor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Ucraina înregistra oficial la începutul anului 2014 circa 234.000 de seropozitivi de peste 15 ani și făcea față celei mai grave epidemii de sida în Europa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.