Piața obiectelor de artă, în continuă scădere
Piața obiectelor de artă este într-o continuă scădere, ele fiind vândute în prezent la prețuri mult mai mici decât în urmă cu doi-trei ani, a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, la finalul uneia dintre cele două licitații organizate de Artmark, la sfârșitul săptămânii trecute, în stațiunea Mamaia.
Doina Păuleanu și-a exprimat speranța că piața obiectelor de artă va crește, considerând că este păcat să se piardă obișnuința oamenilor de a cumpăra astfel de obiecte, informează Agerpres.
„Piața de artă a scăzut, este într-o continuă scădere, să sperăm că ea își va reveni pentru că ar fi păcat, de-abia s-a reușit să se creeze un segment al cunoscătorilor. (…) Obiectele de artă, cu doi-trei ani înainte ajungeau la niște valori mult mai mari decât cele la care se vând acum. Cred că acum este un moment de cumpănă, de criză, așa cum este criză în toate domeniile. Poate că piața își va reveni, dar părerea mea este că e foarte bine că există o piață de artă și ar fi păcat să se piardă această obișnuință a oamenilor de a cumpăra, pentru că obiectele sunt pentru toate gusturile, cu prețuri de la mici la mari, deci oamenii pot să își aleagă în funcție de preferințe și de ceea ce îi interesează”, a afirmat Doina Păuleanu.
La licitația de Orientalism, organizată la Marina Regia Residence, într-un modern cort amenajat pe plajă special pentru diverse evenimente, au fost prezente aproximativ o sută de persoane, participarea la licitație făcându-se și online, prin telefon sau ofertă scrisă.
„În ceea ce privește arta, au fost lucrări alese tematic, pe care organizatorii au crezut că le pot vinde mai ușor în această zonă. Licitația s-a numit de Orientalism și a privit mai ales peisaje de la Balcic, dar și lucrări în general realizate la mare. Cred că s-a căutat o arie tematică mai apropiată de zona în care ne aflăm”, a menționat Doina Păuleanu.
Primul dintre cele 197 de obiecte scoase la licitație, un iatagan cu mâner din fildeș de morsă, decorat cu argint, semnat pe lamă „Mustafa”, provenind cu aproximație din anul 1835, a fost adjudecat cu 450 de euro, prețul de pornire a licitației fiind de 350 de euro.
O concurență mare între licitanți a fost pentru o cupă chinezească realizată din corn de rinocer, datând din secolul al XVIII-lea, pentru care licitația a pornit de la 400 de euro și s-a ajuns la un preț de adjudecare de 3.250 de euro.
O corabie Takarabune din fildeș și os, semnată, artefact pentru Anul Nou aducător de noroc, perioada Meiji, a fost cumpărată cu 1.400 de euro, pornind de la 900 de euro, în timp ce pentru un turban otoman pentru imam, jumătatea secolului al XX-lea, stare foarte bună de conservare, licitat cu un preț de pornire de 35 de euro, nu a existat niciun ofertant.
Căutare a avut și o casetă din lemn și fildeș, oferită lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1983, de către președintele Republicii Democrate Sudan, Gaafar Nimeiry, în urma unei vizite de prietenie a fostului dictator român. Caseta a fost achiziționată cu 250 de euro, la un preț de pornire a licitației de 75 de euro.
Cu un preț dublu, de 500 de euro, a fost cumpărat Ordinul Republicii Arabe Unite, Marele Cordon, clasa I, în cutia originală, însoțit de brevet, acordat fostului ministru de externe George Macovescu de către președintele fondator al Egiptului modern, Gamal Abdel Nasser.
Casa de licitații Artmark a scos la vânzare și sticle cu vin, provenind în special din Franța. O selecție de vinuri rosé, Domaine Lafage, 6 sticle x 75 cl, a fost cumpărată cu 170 de euro, cu 15 euro mai mult decât prețul de pornire a licitației. Achiziționată cu 320 de euro a fost și selecția de vinuri de pe domeniul celebrului cuplu Angelina Jolie — Brad Pitt, 6 sticle x 75 cl.