Ministrul Finanțelor, despre majorarea salariilor bugetarilor

0

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că la 1 decembrie ar putea avea loc o prima creştere a salariilor bugetarilor, în urma aplicării noii legi a salarizării unitare.  Această lege ar putea fi aplicată tot din luna decembrie a acestui an şi va cuprinde 5 trepte de salarizare. 

Teodorovici susţine că noul Cod fiscal, retrimis în Parlament pentru reexaminare, nu va suferi modificări. El a arătat că actul normativ va fi adoptat în aceeaşi formă de Parlament sau printr-o ordonanţa de urgenţă. Teodorovici a adăugat că TVA de 19%, cea importantă măsură prevăzută în noul Cod Fiscal, TVA de 19%, va fi aplicată  „de la 1 ianuarie cel târziu”, relatează Romaniatv.net.

Premierul Victor Ponta a declarat tot marţi că, până la 1 septembrie, Guvernul va avea o soluţie în ceea ce priveşte noul Cod fiscal, printr-o formulă constituţională.

Un medic primar dintr-o unitate clinica va avea un salariu cuprins intre 5.636 de lei si 7.018 lei, potrivit proiectului legislativ. Fiecare functie este prevazuta cu cinci grade in care salariul de baza variaza intre cele doua sume. O sora medicala poate avea un salariu cuprins intre 1.947 de lei si 2.424 de lei.

Pentru personalul medical care lucreaza in unitati unde activitatea se desfasoara fara intrerupere, in trei ture, angajatii pot opta fie intre sporul de munca de noapte, fie pentru un spor de 15% din salariul de baza.

Pentru zilele de weekend sau de sarbatori legale lucrate, plata se dubleaza. De asemenea, cei care lucreaza in conditii periculoase – in locuri cu surse de radiatii – pot beneficia de sporuri de pana la 30% din salariul de baza. Un profesor debutant, cu studii superioare de lunga durata, va fi incadrat cu un salariu de 1.923 de lei, in timp ce un profesor cu gradul intai, cu o vechime de 40 de ani, va putea ajunge la un salariu de 4.500 de lei.
Proiectul legislativ prevede si o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza pentru profesorii care accepta sa lucreze in loca-litati izolate. Statutul de localitate izolata va fi stabilit printr-o hotarare de Guvern. De asemenea, cadrele didactice care lucreaza in invatamantul special vor obtine o majorare cu 15% a salariului de baza.

Profesorii vor obtine salariul si in functie de gradatia de merit, care se va stabili prin examen la fiecare cinci ani. In caz de deces, familia profesorului va fi compensata cu echivalentul a cinci salarii, asigurate din bugetul asigurarilor sociale de stat.

In administratia publica, un simplu „operator, controlor de date”, cu studii medii, va avea un salariu cuprins intre 1.558 si 1.940 de lei, in timp ce un director de serviciu, directie, filiala va avea un salariu intre 6.000 si 7.000 de lei. Si aici, angajatii care accepta sa lucreze in zone izolate, stabilite ca atare prin hotarare de Guvern vor beneficia de un spor de pana la 20% din salariul de baza.

Persoanele incadrate in functii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel pana la expirarea unei perioade cuprinse intre sase luni si un an, urmand sa dea apoi un examen de promovare in functia, gradul sau treapta profesionala imediat superioara.

Proiectul legislativ prevede o majorare cu 12,5% a salariilor personalului din penitenciare. In ce-i priveste pe politisti, un agent cu studii medii va avea un salariu de 1.617 lei, in timp ce un comisar va avea un salariu cuprins intre 2.864 de lei si 3.125 de lei. Politistii vor beneficia, insa, de diferite sporuri in functie de periculozitatea misiunilor lor.

Pentru cei implicati in misiuni speciale (definite ca atare de superiorii din institutie) bonusurile pot urca pana la 50% din salariul de baza.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.