Ponta respinge orice comparație a țării noastre cu Grecia

0

Victor Ponta a postat, miercuri, pe Facebook, un mesaj către „ofiţerii din presă ai Serviciului de Propagandă”, spunând că „orice comparaţie a ţării noastre cu Grecia este o manipulare grosolană”.

„Date oficiale – orice comparatie a tarii noastre cu Grecia este o manipulare grosolana! Fac un apel la politicieni ( fie lideri PNL/PDL , fie alti apropiati ai acestora) si la ofiterii din presa ai Serviciului de Propaganda sa nu mai dezinformeze publicul roman!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Premierul lansează acest atac, invocând datele  unui raport publicat, marți, de Oficiul european de statistică (Eurostat). Potrivit raportului, datoria guvernamentală a României se situa, la finele primului trimestru al acestui an, la 247.921 milioane lei, sau 39% din Produsul Intern Brut /PIB/, la jumătate din media de 88% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE 28) și nivelul de 93,9% din PIB consemnat în zona euro, scrie Agerpres.

De altfel, România avea la finele primului trimestru una din cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansată doar de Estonia, unde datoria guvernamentală se ridica la 10% din PIB, Bulgaria, 20,3% din PIB, Luxemburg, 22,8% din PIB și Letonia 38,2% din PIB.

La polul opus, țările membre cu cea mai mare datoria guvernamentală erau Grecia (174,1% din PIB), Italia (135,6%) și Portugalia (132,9%). Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, 19 state membre (inclusiv România) au înregistrat o creștere a raportului datorie guvernamentală—PIB.

În România, datoria guvernamentală a crescut de la 241.445 milioane lei (38,4% din PIB) până la 247.921 milioane lei (39% din PIB).

La nivelul UE, nivelul datoriei guvernamentale a crescut de la 87,2% din PIB până la 88% din PIB. În cazul zonei euro, datoria guvernamentală a crescut, în primul trimestru, de la 92,7% din PIB la 93,9% din PIB, după două trimestre consecutive de scădere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.