Cum vrea BCE să stimuleze creșterea zonei euro

Creșterea zonei euro va fi lentă pe termen mediu iar Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să extindă măsurile de relaxare fiscală mai mult decât era planificat, se arată într-un raport publicat luni de Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.

Redresarea zonei euro se întărește datorită prețului mai scăzut al țițeiului, a deprecierii euro și a deciziilor BCE de stimulare a economiei dar perspectivele pe termen mediu indică un potențial de creștere de doar 1%, avertizează FMI.

BCE trebuie să implementeze integral programul său de relaxare cantitativă, a explicat Mahmood Pradhan, adjunctul directorului Departamentului european al FMI. ‘Important este că BCE intenționează să mențină programul până în septembrie 2016 dar ar putea fi nevoie să funcționeze și după această dată’, a afirmat oficialul FMI.

Creșterea zonei euro ar trebui să accelereze la 1,7% anul viitor, de la 1,5% anul acesta, rata inflației urmând să se situeze la 1,1%, estimează FMI.

‘Dar perspectiva pe termen lung este atenuată, din cauza cererii reduse, a problemelor cu care se confruntă sectorul bancar și corporațiile, iar productivitatea slabă continuă să afecteze ritmul angajărilor și investițiile’. Potențialul de creștere de 1% pe termen mediu este sub nivelul necesar pentru reducerea ratei șomajului la un nivel acceptabil în multe state din zona euro, regiunea fiind vulnerabilă la turbulențe și la creșterea lentă, prelungită, se arată în raportul FMI.

Zona euro trebuie să adopte măsuri pentru curățarea bilanțurilor băncilor, pentru a le stimula să acorde credite și pentru ca firmele să poată face investiții. Sunt necesare reforme pentru îmbunătățirea pieței muncii și a productivității, avertizează FMI.

Pentru a stimula creșterea economiei zonei euro, BCE a demarat în martie achiziții lunare de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenționează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflației va reveni în apropierea obiectivului țintă de 2%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.