Reconciliere între Franța și Iran

Franța și Iran și-au parafat miercuri reconcilierea, cu ocazia vizitei la Teheran a ministrului francez de externe Laurent Fabius, la două săptămâni după semnarea acordului în domeniul nuclear între marile puteri și Republica Islamică, notează AFP.

Fabius, primul șef al diplomației de la Paris care s-a deplasat în Iran în ultimii 12 ani, i-a transmis președintelui Hassan Rohani o invitație de a vizita Franța, în luna noiembrie, din partea lui Francois Hollande, șeful statului francez, informează Agerpres.

‘Dacă ar fi să rezum în două cuvinte sensul și starea de spirit în care întreprind această vizită, aș spune: respect și relansare’, a declarat Fabius, în conferința de presă comună cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.

Confirmând relansarea unui ‘dialog politic la nivel ministerial’, Zarif a precizat că acesta va viza în special ‘lupta împotriva terorismului și a traficului de droguri’. După acordul de la Viena, Parisul și Teheranul ‘vor amorsa un nou capitol în sensul interesului comun’, a adăugat oficialul iranian.

Referitor la acest acord, Laurent Fabius a evocat ‘respectul pe care îl datorăm unii și ceilalți angajamentelor asumate’, și a răspuns criticilor Iranului potrivit cărora Franța ar fi avut o poziție dură pe parcursul negocierilor, subliniind că Parisul a avut o ‘atitudine constantă, fermă, constructivă’, cu obiectivul ‘de a împiedica proliferarea nucleară’.

‘În noua situație — ridicarea sancțiunilor — Franța are intenția, dacă și Iranul o dorește, să fie mai mult prezentă într-o serie întreagă de domenii, politic, economic, cultural’, a pledat șeful diplomației de la Paris.

El a anunțat vizita în luna septembrie a unei delegații economice și comerciale franceze, însoțită de ministrul agriculturii, Stéphane Le Foll, și de un secretar de stat din Ministerul de Externe.

În cursul după-amiezii, șeful diplomației franceze s-a întâlnit cu ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanghaneh, acesta ținând să menționeze că, ‘timp de 20 de ani, compania Total a fost prezentă în proiecte petroliere’ și că ‘un nou capitol se va deschide pentru activitățile acestei societăți în dezvoltarea câmpurilor petrolifere’. Potrivit ministrului iranian, companiile franceze vor participa și la proiecte în domeniul petrochimiei.

Într-o regiune marcată de numeroase crize și conflicte, a remarcat Fabius, Iranul ‘este o putere influentă’, care împărtășește cu Franța ‘același atașament față de pace și stabilitate’, în pofida diferențelor, mai ales cu privire la Siria, Yemen și Israel.

Vizita lui Laurent Fabius a fost precedată de critici virulente în mediile ultra-conservatoare, care au denunțat în special sprijinul dat de Paris Irakului în timpul războiului cu Iranul și scandalul sângelui contaminat cu HIV în anii 1980, dintre care unele loturi au fost distribuite în Iran, unde au făcut sute de victime.

Prim-ministru în acea epocă, Laurent Fabius a fost exonerat de justiția franceză în 1999.

‘SIDA, cadoul Franței pentru Teheran’, scria pe o pancartă afișată de un mic grup de demonstranți în apropierea aeroportului din Teheran, la sosirea oficialului francez în cursul dimineții. Câțiva protestatari au fost reținuți pentru scurt timp de poliție, care a desfășurat, de altfel, importante forțe în jurul ambasadei Franței și al Ministerului de Externe de la Teheran.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.