Sancțiunile impuse Rusiei ar putea-o costa 9% din PIB
Sancțiunile impuse Rusiei în urma conflictului din Ucraina ar putea-o costa 9% din PIB, a estimat, luni, Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters.
Rubla s-a depreciat cu 50% în ultimele luni, pe fondul scăderii prețului la petrol, dar și al aversiunii investitorilor față de activele rusești, în urma sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. În plus, Banca Centrală a Rusiei estimează că anul viitor PIB-ul ar putea să scadă cu 5% dacă prețul barilului de petrol se va menține în jurul valorii de 60 de dolari.
‘Efectul sancțiunilor în ceea ce privește accesul la piețele financiare externe și noile investiții în tehnologie va persista’, se arată în raportul misiunii FMI.
Ca represalii pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina, Rusia a fost vizată de mai multe valuri de sancțiuni occidentale fără precedent, care au limitat accesul la capital străin pentru unele dintre cele mai mari companii și bănci din Rusia, au afectat industria apărării și pe cea energetică și au impus o înghețare a activelor, dar și interdicții de călătorie pentru unii dintre aliații președintelui Vladimir Putin.
Președintele Rusiei a reacționat, semnând anul trecut un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina.
FMI estimează că efectul imediat al sancțiunilor impuse de statele occidentale și al celor impuse de Moscova va costa Rusia între 1% și 1,5% din PIB, iar în următorii ani 9% din PIB.
De asemenea, Fondul Monetar Internațional se așteaptă pe termen lung la o creștere economică slabă a Rusiei, de aproximativ 1,5%. Înainte de criza din 2008, PIB-ul Rusiei înregistra un ritm de creștere de aproximativ 7%.
‘Rusia se confruntă cu un ritm lent al adoptării reformelor structurale, declinul investițiilor și scăderea numărului de locuitori. Recomandăm reducerea rolului statului în economie, protejarea drepturilor de proprietate și stimularea consumului”, se arată în raportul FMI.
FMI estimează un avans al PIB-ului Rusiei de 0,2% anul viitor, după un declin de 3,4% anul acesta, în linie cu precedentele sale prognoze. Rata inflației ar urma să se situeze la 12% în 2015 și la 8% în 2016, în timp ce Banca Centrală a Rusiei estimează o rată a inflației de 7% până la mijlocul lui 2016.
FMI apreciază că politica Băncii Rusiei de reducere graduală a ratei dobânzii este adecvată, dar ritmul reducerilor trebuie să fie ‘prudent’.
Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a redus dobânda de politică monetară pentru a cincea oară în acest an, pentru a contracara declinul economiei.
Instituția a redus dobânda de politică monetară de la 11,5% la 11%, continuând procesul de scădere a dobânzii cheie început în ianuarie, în condițiile în care anul trecut rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro și cu dolarul, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor economice occidentale.
La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a scăzut vineri cu 1,10 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 52,21 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 1,40 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 47,12 dolari.
Produsul Intern Brut al Rusiei s-a contractat în iunie cu 4,2%, comparativ cu perioada similară din 2014, pe fondul sancțiunilor economice occidentale și al scăderii prețului la petrol, arată datele publicate marți de Ministerul Economiei de la Moscova. Comparativ cu luna precedentă, economia rusă a înregistrat un declin de 0,1% în iunie, în linie cu estimările analiștilor. În aprilie și mai, scăderea a fost de 0,5% și, respectiv, 0,4%.