BNR va redefini traiectoria politicii monetare

0

Banca Națională a României (BNR) trebuie să redefinească traiectoria politicii monetare, în cazul în care Codul Fiscal rămâne în forma actuală, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a raportului trimestrial asupra inflației.

„Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) care este întrerupt. Eram mai corelați cu situația inflației, cel puțin cu aceasta vizibilă. Dacă mă întrebați în urmă cu un an ce fac dacă inflația devine negativă, spuneam: ‘Bineînțeles că mă duc cu dobânda în jos’. Dar acum, ne uităm în spate și vedem că fierbe ceva …și minusul este dat de o singură măsură: reducerea TVA la alimente. Și atunci trebuie să schimbăm traiectoria”, a spus Isărescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, deciziile viitoare ale Băncii Centrale depind de ceea ce se va întâmpla în Parlament cu Codul Fiscal. „După mine, vorbind, repet și eu obsesiv, ca un economist rațional: sunt nu „n” variante, dar multe combinații, dacă se depășește acest impas mental — 1 (ianuarie), 6 măsuri cu cifre mari. De exemplu, la taxa pe stâlp, poate ne gândim să mai rămână ceva. Acum e 1%…o reducem la 0,5%. Poate că merită când ai redevențe atât de mici în această țară. Ia să ne gândim puțin! Nu este un capăt de țară și nu va descuraja investiția… Dar asta vor face aleșii poporului și Ministerul Finanțelor, nu BNR”, a adăugat guvernatorul BNR.

În opinia sa, la toate cele șase măsuri există mai multe combinații care se pot negocia.

Mugur Isărescu nu este de acord nici cu ipoteza potrivit căreia o reducere a impozitelor va diminua veniturile statului și îl va forța să se restructureze de la sine, devenind, astfel, eficient. „După mine, această idee este cel puțin naivă și nu m-aș exprima atât de tranșant dacă nu am fi trăit anul 2010. Am văzut ce înseamnă aparatul de stat, că trăim în aceeași țară. Păi, acum lumea vorbește de majorări de salarii, și nu orice fel de majorări, iar dumneavoastră spuneți: ‘Hai să reducem impozitele, să îi calmăm pe cei de la stat!’ Nu îi calmăm. Se va reflecta din nou în sănătate, în educație, în faptul că reducerile promovate se vor dovedi inaplicabile. Ca să spun așa, ne vom face din nou de râs, pentru că, după ce vom face reducerile, vom constata că nu merg și le anunțăm și vom reveni din nou pe ele. Doar am trăit cu toții această situație”, a explicat Isărescu.

Potrivit guvernatorului, atâta timp cât veniturile nu depășesc 32% din PIB, iar solicitările de cheltuieli ale statului român nu scad sub 40% din PIB, mărirea acestui decalaj este o greșeală.

„Ce greșeală facem? Vă spun în calitate de fost premier: avem niște economii dintr-un drum care nu a fost terminat…nu înseamnă decât o plată amânată pe bugetul de la anul. În schimb, reducem venituri permanente”, a arătat oficialul BNR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.