O realitate (politică) tot mai tristă

Vara anului 2015. România. O țară ai cărei cetățeni continuă să spere, de peste 25 de ani, că le va fi mai bine. Că vor fi respectați la ei acasă. Că liderii politici vor înțelege că țara asta are nevoie de o altfel de politică. O politică în interesul celor mulți. O politică demnă, eficientă, decentă, care să se plieze, exclusiv, pe interesul național.

Realitatea ne privește, însă, tot mai sfidător. România a devenit țara șmecherilor, a celor cu bani mulți, bineînțeles nemunciți, a celor care se cred mai presus de lege și care dictează, după bunul plac, direcția acestei țări. Politicienii corupți, avizi de propria înavuțire, protectori veroși ai unor găști care se abonează, în fiecare zi, la miliardele de euro din bugetul de stat, continuă să vândă, cu un tupeu fantastic, noi, și noi iluzii cetățenilor. Găștile infracționale (a se citi partidele politice) au împărțit România în feude de partid. Sistemul judiciar reacționează anemic, incapabil să stârpească flagelul devastator al unei corupții endemice. La rândul lor, procurorii DNA se mulțumesc, în prea multe cazuri, să facă jocuri politice în favoarea unei găști sau a alteia. Cât timp nu vor fi audiați la DNA și mai apoi trimiși în judecată toți liderii politici, toți oamenii de afaceri, toți cei care au intermediat/facilitat accesul la sume fabuloase, din banii publici, care au încălcat, sfidători, legea, nu se va schimba nimic în sistemul judiciar. Vom avea doar fumigene care dau bine la imaginea și credibilitatea DNA, dar atât. De ce, spre exemplu, politicianul X este ridicat de procurori, iar politicianul Y, implicat în același dosar, este lăsat în libertate? De ce Blaga, Băsescu sau Oprea, spre exemplu, sunt ocoliți sistematic de șefii DNA? Să fie nevinovați, neimplicați în nicio afacere necurată în ultimii 10, 15 ani? Foarte mulți, chiar și mulți procurori, spun altceva! Tocmai aici este marea problemă, problema credibilității sistemului judiciar! Și de aici pornesc toate relele societății românești.

Mai mult, există lideri politici și oameni de afaceri care au intrat în malaxorul DNA, însă dosarele care i-au avut în prim-plan pe aceștia conduc la condamnări de câțiva ani, mult prea mici pentru întreaga activitate infracțională a unuia sau altuia dintre ei. Să fie clar: cât timp Justiția nu va fi depolitizată și curățată de magistrații corupți, imaginea acesteia va continua să se deterioreze. Iar liderii tuturor partidelor politice, anchetați, trimiși în judecată și condamnați, vor continua să joace rolul victimelor politice. Nimeni nu pare a fi dispus să admită, fie și parțial, că a încălcat legea, fie și fortuit, fără să vrea! Toți inculpații acuză în dreapta și în stânga. Voiculescu susține că este victimă, Năstase, Fenechiu, la fel, ca și Ponta, Udrea, Hrebenciuc, iar lista este lungă, lungă!

Varianta oficială a multora dintre politicienii inculpați este aceea că sunt anchetați, trimiși în judecată și chiar trimiși după gratii pentru că au luptat contra sistemului. Sistem creat, pas cu pas, chiar de ei. Sau că cei care conduc România i-au vrut, fie și nevinovați, după gratii! Nimeni, repet nimeni, nu are dramul de decență de a-și asuma vinovăția! Nici nu poți să ai o clasă politică reformată cu o Justiție coruptă și viceversa. Nu poți, ca stat, să ai un sistem de Sănătate performant, modern, european, cât timp ai o Educație prost finanțată, o Justiție coruptă. Toate domeniile de activitate se întrepătrund, ele fiind la același nivel calitativ. Dar peștele se împute, evident, de la vârful clasei politice. Politizarea excesivă a administrației publice centrale și locale, a instituțiilor deconcentrate, este consecința acestei realități tot mai alarmante.

Cât timp un politruc incompetent și iresponsabil, susținut de un partid sau altul, conduce Inspectoratul Școlar Județean sau altul (noțiunea de concurs rămâne doar o gluma buna!), Inspectoratul de Poliție Județean X sau Y, Agențiile Județene de Agricultură, Muncă, Sport, etc, nu se va schimba nimic în direcția dorită de fiecare dintre noi.

Din păcate, la nivelul actualei clase politice, totul se reduce la nivel de declarații, de promisiuni, de iluzii vândute cetățeanului. Nimeni nu are interesul real de a schimba ceva în favoarea milioanelor de români. Un adevăr trist care inundă, din păcate, România anului 2015!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.