Birocraţia sufocă România

Oamenii de afaceri din România se luptă cu dificultăți la tot pasul. Actele, dosarele stufoase și autorizațiile mai mult sau mai puțin necesare, le dau bătăi de cap antreprenorilor. În vreme ce în alte țări europene documentele sunt la un click distanță, noi încă ne plimbăm între instituții și ghișee.

În țările dezvoltate ale Uniunii Europene, ghișeul începe să devină o amintire. Aproape întregul sistem s-a mutat online, astfel că antreprenorii nu mai pierd timp umblând de la o instituție la alta pentru documente.„În era internetului ne-am pricopsit cu trezoreria statului, care nu are online. În era internetului nu putem mergem să ne scoatem niște hârtii simple, decât ducând o balanță de verificări semnate și ștampilate”, spune Adrian Coroian, președintele Ligii Întreprinzătorului Român.

Şi asta în condiţiile în care s-a investit în sisteme informatice.“Culmea e că s-a investit enorm în sisteme informatice la toate instituțiile statului și care în foarte mică măsură sunt utilizate sau au fost făcute de așa natură încât nu pot fi utilizate”,  a declarat Augustin Feneşan, preşedintele Asocieţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj.

Întreprinzătorii au ținut pasul cu timpurile și au investit în tehnologie și mijloace moderne de lucru. Degeaba însă, pentru orice document sau autorizație necesare, se lovesc de metodele învechite de lucru ale statului. “Componenta de resursă umană din aparatul bugetar de ce nu s-a modenizat? De ce nu au răpuns, au reacționat la cerințele crizei? Asta este una dintre cerințele crizei. Să te adaptezi la nevoile moderne, de acum”, spune şi Ramon Moldovan, antreprenor.

Cele mai mari bătăi de cap le dau avizele și autorizațiile, care fac un antreprenor să își întârzie lucrările sau investițiile cu luni întregi.

“Primăria să zică: măi, ăsta dacă face piscină, ce-i trebuie? Mediu, sănătate publică, nu știu mai ce, nu știu mai ce. Bun. Alea i le bifez. Nu. Ei le lasă pe toate, tu te duci la toate instituțiile și de la jumătate din ele, după ce aștepți câte 30 de zile, o să constați că primești răspuns că nu face obiectul analizei lor”, arată Augustin Feneşan.

Ultimul raport al Băncii Mondiale arată că România se află pe locul 48 din 189 de țări analizate, în ceea ce privește dificultatea de a desfășura afaceri în mediul privat. Principalele cauze sunt birocrație, fiscalitatea și costurile administrative.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.