Erdogan aprobă componența unui guvern interimar

Share:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a aprobat vineri seara componența guvernului interimar prezentat de premierul Ahmet Davutoglu, guvern ce urmează să conducă țara până la alegerile legislative anticipate de la începutul lunii noiembrie, a informat agenția de presă turcă Anadolu, preluată de AFP.

‘Președintele nostru Recep Tayyip Erdogan (…) a acceptat guvernul interimar propus și prezentat de Ahmet Davutoglu’, a indicat pe site-ul său președinția turcă, după o întâlnire de peste o oră între cei doi demnitari.

Din acest cabinet condus de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, partidul islamo-conservator al lui Erdogan) vor face parte și doi parlamentari ai Partidului Democrat al Poporului (HDP, prokurd), fiind pentru prima în istoria Turciei când o formațiune prokurdă intră într-un guvern.

Ali Haydar Konca și Muslum Dogan vor conduce Ministerul Afacerilor Europene și, respectiv, Ministerul Dezvoltării, a precizat premierul Davutoglu la încheierea întâlnirii avute cu președintele Erdogan.

Alianța între partidul islamo-conservator AKP și formațiunea prokurdă HDP este inedită în Turcia în contextul confruntărilor ce au loc de mai bine de o lună de zile între armată și rebelii kurzi din PKK.

Conform Constituției țării, acest guvern interimar nu are nevoie de aprobarea parlamentului, acordul președinției fiind suficient pentru a-și intra în atribuții.

Partidul Justiției și Dezvoltării se află singur la putere în Turcia din 2002. În urma alegerilor din 7 iunie a pierdut însă majoritatea parlamentară, iar negocierile politice purtate de premierul Ahmet Davutoglu cu opoziția nu au dus la niciun rezultat. În această situație au fost convocate alegeri legislative anticipate, ce urmează să aibă loc la 1 noiembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.