Un nou deces cauzat de Ebola în Sierra Leone
O femeie decedată a fost testată pozitiv pentru virsul Ebola la 28 august în Sierra Leone, la patru zile după externarea din spital a ultimului pacient tratat și vindecat de această boală în această țară vorbitoare de limbă engleză din Africa de Vest, informează AFP bazându-se pe surse concordante.
Femeia s-a îmbolnăvit și a murit în satul său Sella Kafta din regiunea Kambia (nord-vest). Prelevările efectuate de pe cadavrul femeii au ieșit pozitive la testele pentru virusul Ebola, a explicat Sidi Yaya Tunis, purtător de cuvânt al Centrului Național de Control al Ebola (NERC), la postul privat de radio local FM Democracy.
„Am trimis o echipă la Sella Kafta. Am identificat deja zece persoane care au fost în contact cu femeia și care sunt considerate cu risc ridicat „, a spus sursa citată.
Cele zece persoane au fost deja izolate și va fi evaluată necesitatea de a pune tot satul în carantină dacă este nevoie, a adăugat Sidi Yaya Tunis.
Testul pozitiv la virusul Ebola de pe cadavrul femeii din satul Sella Kafta a fost confirmat pentru AFP din surse independente din regiune, care au precizat că este vorba despre o femeie sexagenară care s-a îmbolnăvit și a murit la 28 august. Ea nu a călătorit recent nici în Guineea, nici în Liberia, țări vecine afectate, de asemenea, de epidemie.
Sierra Leone a sperat că este pe cale de a fi eliminat virusul, după externarea din spitalul din Makeni (est), la 24 august, a ultimului pacient cu Ebola tratat cu succes în această țară, care nu mai descoperise noi infecții de mai mult de două săptămâni.
Această epidemie care a afectat Africa de Vest este cea mai gravă de la identificarea virusului în Africa Centrală în anul 1976. Începând cu sfârșitul anului 2013 până acum, epidemia a dus la aproximativ 11.300 de decese din circa 27.500 de cazuri de îmbolnăvire, în principal în Guineea, Sierra Leone și Liberia, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În cel mai recent raport săptămânal publicat pe 26 august, OMS a confirmat că Sierra Leone nu mai înregistrase cazuri noi pentru a doua săptămână consecutiv. Liberia nu mai are nici un caz, iar în Guineea au fost identificate trei cazuri în săptămâna dinaintea raportului organizației internaționale.
Conform procedurii OMS, o țară este declarată descărcată de virus la 42 de zile — de două ori perioada maximă de incubație a virusului — după ultimul caz cunoscut.
Sidi Yaya Tunis a menționat că o echipă a OMS se află în prezent în Sierra Leone pentru a aplica experimental un vaccin împotriva Ebola testat cu succes în Guineea. Echipa se va deplasa în regiunea Kambia pentru a inocula vaccinul contactelor femeii decedate și a preveni astfel contaminarea acestora cu virusul Ebola, a precizat sursa citată de AFP.