Alertă privind riscul apariţiei poliomielitei

0
Autorităţile sunt în alertă pentru a preveni reapariţia poliomielitei în ţară. Boala a paralizat doi copii în Ucraina, într-o zonă de frontieră cu România şi alte trei state. Dacă vor fi găsiţi prea mulţi copii nevaccinaţi, vor fi campanii de recuperare a imunizării. Ministerul Sănătăţii a finalizat şi proiectul de lege prin care părinţii ar fi obligaţi să accepte vaccinarea şi li s-ar putea ridica dreptul de practică medicilor anti-vaccinare.

Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat la noi în 1996. Din 2002, Europa a fost declarată liberă de poliomielită, o boală care poate cauza paralizii grave şi chiar moartea. În Ucraina, a reapărut la copii nevaccinaţi. Acolo, jumătate dintre cei mici nu au fost imunizaţi. La noi, 9 din 10 sunt vaccinaţi.

Mulţi dintre refugiaţii care au luat calea Europei vin din Siria, unde circulă virusul sălbatic al poliomielitei. Acela e mult mai agresiv decât cel din Ucraina, unde virusul din vaccin a suferit mutaţii genetice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine însă că riscul unei epidemii e mic.

Autorităţile sanitare vor monitoriza starea refugiaţilor care ajung în România şi dacă apar probleme, vor trece la vaccinări. Vor verifica şi câţi copii români au rămas nevaccinaţi şi, în caz de nevoie, îi vor chema la imunizare doar pentru poliomielită.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.