Andronescu și Athanasiu, urmăriți penal
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, vineri, cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale pe numele foștilor miniștri Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu. Cei doi sunt acuzaţi de spălare de bani, abuz în serviciu, trafic de influență și luare de mită.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să aprobe cererea DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul unui dosar pe numele foştilor miniştri Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu, relatează Romaniatv.net.
Decizia ICCJ este definitivă. „În baza art. 335 alin. 4 C. proc. pen. confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarele nr. 19/P/2006 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi nr. 90/P/2007 al aceleiaşi secţii, dispusă prin Ordonanţa nr. 102/C1/2015 din 22 iunie 2015 emisă de procurorul sef adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta instanţei. Cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele Ecaterinei Andronescu şi a lui Alexandru Athanasiu a fost înregistrată pe 22 iunie, iar faptele din acest dosar sunt similiare cu cele din dosarul „Microsoft”, în care cei au fost deja puşi sub acuzare: spălare de bani, abuz în serviciu, trafic de influență și luare de mită.
În dosarul „Microsoft”, Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei în perioada 2003-2005, a fost pus sub acuzare în septembrie 2014, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Atanasiu este acuzat că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft şi ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.
Faptele sale au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, susțin procurorii.
De asemenea, Ecaterina Andronescu este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce, în perioada 2001 – 2009, ar fi pretins şi primit de la firma Siveco şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul Educaţiei.