BNR menține dobânda cheie la 1,75% pe an

0

Banca Națională a României (BNR) a decis miercuri menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an, se arată într-un comunicat al BNR transmis Agerpres.

În ședința de politică monetară s-a hotărât, totodată, păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută și gestionarea adecvată a lichidității în sistemul bancar.

Pe de altă parte, rata anuală a inflației în zona euro a coborât la minus 0,1% în luna septembrie de la nivelul de plus 0,1% în luna august, revenind în teritoriu negativ după șase luni de creștere modestă, arată o estimare preliminară publicată miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat)

Principalele elemente responsabile pentru revenirea inflației în teritoriu negativ în luna septembrie au fost prețurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 8,9%, comparativ cu un declin de 7,1% înregistrat în luna august. În schimb, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la alimente, alcool și țigări, care au consemnat o creștere de 1,4%, comparativ cu un avans de 1,3% în luna august, precum și la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,3%, mai mare decât creșterea de 1,2% înregistrată în luna august.

La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro, iar președintele BCE, Mario Draghi, a avertizat atunci că inflația în zona euro ar putea coborî, temporar, în zona negativă, în cursul următoarelor luni. Conform noilor prognoze de inflație prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de numai 0,1%, urmată de o creștere a prețurilor de 1,1% în 2016 și un avans de 1,7% în 2017. Comparativ, în luna iunie a acestui an, estimările de inflație ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% în 2016 și 1,8% pentru 2017.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.