Trauma psihică, între cunoaștere științifică și abordări

Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei organizează cea de-a treia ediție a Conferinței Internaționale de Psihotraumatologie, cu tema: ‘Trauma psihică, între cunoașterea științifică și arta abordării’.

Cea mai importantă manifestare științifică a anului și cel mai amplu eveniment din România dedicat domeniului psihotraumatologiei va avea loc la sediul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București (Șoseaua Panduri nr. 90), în zilele de 3 și 4 octombrie 2015.

Conferința se adresează cu precădere specialiștilor în sănătate mintală (psihologie clinică, psihoterapie, consiliere, psihiatrie) și practicienilor care lucrează în mod curent cu persoane cu traumă (medici, asistenți medicali, cadre militare și din poliție, mediatori etc), dar și celor aflați la începutul parcursului profesional, interesați de psihotraumatologie și de modalități de lucru specifice pentru eliberarea resurselor blocate de trăirea unor experiențe traumatice.

Evenimentul reunește, continuând tradiția începută în 2011, nume sonore de experți români și internaționali:

Prof. dr. Franz Ruppert, profesor universitar la Universitatea de Științe Aplicate din Munchen din anul 1992 și psihoterapeut cu practică privată, a revoluționat psihoterapia prin abordarea psihismului uman dintr-o altă perspectivă, generând o nouă manieră de lucru cu metoda constelațiilor,

Prof. dr. Șerban Ionescu, profesor emerit la Universitatea Paris 8 Vincennes — Saint-Denis (Franța) și la Universite du Quebec a Trois-Rivieres (Canada), autor și coautor a peste 230 de publicații dintre care 27 de cărți, multe devenite titluri de referință în domeniu,

Conf. univ. dr. Diana Vasile, președinta ISTT, psiholog, psihoterapeut cu o experiență practică de peste 18 ani, conferențiar universitar la Universitatea Hyperion și la Universitatea din București,

Ms. Robyn Gordon, MAPS, lector, clinician și supervizor, predă ‘Terapie maritală și de cuplu’ în cadrul Școlii de Consiliere Psihologică și Psihoterapie a Institutului Cairnmiller, Australia. În cei peste 20 de ani de experiență a lucrat cu familii, adulți, adolescenți și copii și utilizează în activitatea sa teorii psihodinamice, umaniste și cognitiv-comportamentale.

Conferința Internațională de Psihotraumatologie va cuprinde prelegeri, grupuri de discuții, sesiuni de prezentare a lucrărilor științifice și postere, seminarii interactive.

Printre temele abordate se regăsesc:

— Cine sunt Eu? Cum se dezvoltă Eul în condițiile traumatizării psihice

— Cum pot obține un Eu sănătos? Metoda Constelației Propoziției Intenției

— Psihoterapia: meserie, artă sau știință?

— Copiii preșcolari cu tulburări sociale și emoționale — intervenții terapeutice

— PTSD — Primul studiu de cercetare pe populație românească

— Tipuri de experiențe traumatice

Evenimentul este cu atât mai important cu cât se vor pune în discuție aspecte ale traumelor psihice relaționale timpurii intrate recent în atenția cercetătorilor psihologi și se vor prezenta concluziile primelor rezultate ale cercetării sindromului de stres posttraumatic pe populație românească.

De asemenea, tot în cadrul conferinței va avea loc și lansarea cărții ‘Simbioză și autonomie — Traumă și iubire dincolo de complicațiile simbiotice’, a lui Franz Ruppert, în parteneriat cu editura Trei.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 3 octombrie, cu începere de la ora 16, în amfiteatrul Rădulescu-Motru din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București. Vor lua cuvântul Diana Vasile, președinta ISTT, Victor Popescu, redactor la Editura Trei și Franz Ruppert, autorul cărții.

Participarea la conferință asigură credite pentru psihologii atestați de către Colegiul Psihologilor din România.

În cadrul Conferinței Internaționale de Psihotraumatologie va continua seria evenimentelor deschise publicului larg din seria ‘Fii Bine cu Tine!’, manifestare care își propune sa le ofere oamenilor prilejul de a descoperi de la psihologi specializați în lucrul cu trauma cum să-și facă viața mai bună.

‘Fii Bine cu Tine, de Acum!’ se va desfășura duminică, 4 octombrie, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.