Centru de cercetări și diagnostic al patologiilor cardiovasculare

Share:

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări și de diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare.

Directorul IUBCvT Târgu Mureș, Klara Brînzaniuc, a precizat pentru Agerpres că cererea de finanțare va fi depusă anul viitor pentru construirea unui centru nou, întrucât spațiile institutului nu permit extinderea activității.

‘Dorim să depunem anul viitor, împreună cu UMF Târgu Mureș, un proiect pe programul operațional pentru Competitivitate (POC, fostul POSCCE) unde să facem un centru de cercetări și de diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare, în care să asigurăm toate spațiile — pentru că IUBCvT are problema spațiului, ca să pună acest angiograf biplan (achiziționat în cadrul altui proiect european, care asigură diagnosticul în cazul copiilor, n.r) ar trebui să dezafecteze alte spații. Trebuie să asigurăm spațiile pentru un centru de diagnostic performant în acest domeniu. Este următorul pas pe care, împreună cu UMF, deja l-am identificat’, a precizat Klara Brînzaniuc.

Potrivit acesteia, în cadrul proiectului ‘Dezvoltarea Infrastructurii Publice de Cercetare Dezvoltare și Crearea de Noi Infrastructuri’ al Academiei de Științe Medicale, în care IUBCvT Târgu Mureș este partener, la Târgu Mureș va ajunge un angiograf biplan, considerat cel mai performant la nivel mondial pentru diagnosticul malformațiilor congenitale la copii.

De asemenea, este posibil ca la Târgu Mureș să ajungă și un ecograf performant prin acest proiect, la care se adaugă încă unul, care urmează să fie achiziționat prin Proiectul ‘Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică — CORDISPED’, implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, în parteneriat cu IUBCvT Târgu Mureș și UMF Cluj-Napoca.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.