Lipsa somnului din timpul nopţii îţi poate aduce moartea

Specialiştii atrag atenţia că persoanele care nu reuşesc să doarmă cel puţin şase ore pe noapte au cu 12% mai multe şanse să moară mai repede spre deosebire de cei care reuşesc să adune cel puţin şapte ore de somn pe noapte. Acelştia mai atrag atenţia că peste 30% din populaţie nu doarme suficient.

Specialiştii avertizează că lipsa somnului creste riscul de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, tulburari metabolice (obezitate, diabet) si procese inflamatorii. Explicatia este una simplă. În timpul somnului, organismul secretă un hormon, numit leptina, responsabil cu aparitia senzatiei de satietate si cu activarea metabolismului glucozei si grasimilor. Invers, in stare de veghe, organismul secreta grelina, care stimuleaza apetitul. Reducerea timpului de somn antreneaza un deficit al leptinei si cresterea grelinei, relatează caplimpede.ro.

De aici apare cresterea poftei de mâncare şi mai ales apetitul pentru alimente grase si dulciuri.

Guvernul britanic a lansat o nouă campanie pentru a încuraja populatia să doarma mai mult de 6 ore pe noapte, informeaza Daily Mail. Mai multe studii au demonstrat faptul că somnul insuficient este asociat cu grave probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare, care cauzeaza majoritatea deceselor premature.

Astfel, autoritatile sanitare britanice indeamna adultii cu varste intre 40 si 60 de ani sa acorde importanta cuvenita somnului. Aceasta este categoria de varsta cea mai afectata de lipsa somnului, pentru ca sunt persoane active, foarte ocupate si cu indatoriri de familie, sustine profesorul Derk-Jan Dijk de la Surrey University.

Alaturi de renuntarea la fumat si alimentatia sanatoasa – cunoscutele masuri privind stilul de viata, persoanele peste 40 de ani trebuie sa se asigure ca dorm suficient, spun expertii britanici. Adrian Williams , profesor de somnologie la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, a declarat pentru Sunday Times ca acordarea atentiei cuvenite tulburarilor de somn va ajuta populatia din toate punctele de vedere. El a spus: „In general, oamenii nu dorm suficient si cu cat dormim mai putin, cu atat ne reducem speranta de viata”.

„Cine doarme bine imbatraneste sanatos” – este sloganul emis de Asociatia Internationala de Medicina prin Somn. De aceesi parere este si prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii de Pneumologie din Romania, care a infiintat in tara noastra specializarea Somnologie, care a semnalat in repetate randuri importanta somnului odihnitor pentru o viata sanatoasa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.