Copilotul lui Iovan, despre raportul tragediei din Apuseni
Răzvan Petrescu, copilotul lui Adrian Iovan în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, petrecut în ianuarie 2014, a vorbit miercuri despre tragedia de acum 23 de luni, la puţină vreme după ce autorităţile au făcut public raportul oficial asupra cauzelor prăbuşirii aeronavei.
În accidentul aviatic din ianuarie 2014, din Munţii Apuseni, şi-au pierdut viaţa pilotul aeronavei, Adrian Iovan, şi studenta Aura Ion. Copilotul Răzvan Petrescu şi trei medici au fost răniţi, ei fiind salvaţi abia la cinci ore după prăbuşirea aeronavei, de către un grup de localnici porniţi în căutarea lor, relatează Romaniatv.net.
Luni, după publicarea raportului privind cauzele accidentului, copilotul a declarat: „Astea sunt faptele, sunt corecte şi concludente. În respectiva cursă eu am fost pilot-fly, cel însărcinat cu pilotarea efectivă. După trecerea Carpaţilor Meridionali, am observat că am trecut undeva destul de jos, destul de aproape de sol şi atunci i-am sugerat lui Adrian Iovan să aterizăm la Sibiu, să abandonăm misiunea. Dumnealui nu mi-a acceptat ideea şi a hotărât să continue misiunea mai departe”.
Întrebat de ce nimeni din aeronavă nu purta centura de siguranţă, în afară de doctorul Zamfir, Răzvan Petrescu a răspuns: „Nu eu am făcut breafingul cu pasagerii, eu m-am ocupat de verificarea preliminară a aeronavei”. Totodată, el a povestit şi momentele de dinaintea prăbuşirii: „Din momentul în care a apărut givrajul, eu m-am ocupat de pilotarea efectivă a aeronavei, iar domnul Adrian Iovan de degivrarea carburatoarelor. Fiecare ştia ce are de făcut şi nu au fost foarte multe discuţii între noi. Mi-am dat seama că avionul se va prăbuşi încă din momentul când motoarele ni s-au oprit. Atunci am ştiut cu certitudine că urmează un inevitabil impact cu solul”.
Răzvan Petrescu a explicat şi de ce nu a putut căuta un loc pentru o aterizare forţată. „Fiind în plafon de nori, vizibilitatea este redusă până la 0 şi nu ai o vizibilitate a terenului. Pilotezi aeronava doar după aparatele de bord. Am apreciat înălţimea brazilor abia la 2 m”.