România trece la ora de iarnă

În ultima duminică din luna octombrie, respectiv în noaptea dintre 24 octombrie spre 25 octombrie, România va trece la ora de iarnă.

Românii vor fi nevoiţi să dea ceasurile cu o oră în urmă iar ziua va avea 25 de ore. Schimbarea orei se face în aşa fel încât ora 4:00 a dimineţii de 25 octombrie devine ora 3:00.

Potrivit specialiştilor, trecerea la ora de iarnă poate influenţa apariţia unor stări de depresie, ea fiind corelată direct cu sursa de lumină de la soare. Totodată, spun că ora de iarnă creşte stresul şi anxietatea, din cauza întunericului. Pentru ca procesul de acomodare să fie mai rapid, este necesară respectarea orarului de somn, consumul de fructe şi legume, precum şi mişcarea zilnică.

Cei care resimt cel mai puternic trecerea la ora de iarnă. În cazul acestora apar tulburări de somn, scăderea poftei de mâncare şi a capacităţii de muncă. De asemenea, ei acuză un nivel de concentrare scăzut.

Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 26 octombrie. De asemenea, în fiecare primavară, mai precis în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, trecem la ora de vară.

România a instaurat acest sistem în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare.

De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.