Votul prin corespondență, aplicat doar la parlamentare!

Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost modificat în cadrul Comisiei speciale parlamentare de cod electoral, prin adoptarea unui amendament iniţiat de deputaţii PSD, astfel că acesta se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu şi la prezidenţiale sau europarlamentare.

Votul prin corepondenţă va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, a decis, marţi, Comisia de cod electoral, la propunerea PSD, stabilind şi eliminarea posibilităţii înscrierii online în Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenţă, relatează Romaniatv.net.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie vlabil doar pentru scrutinul prezidenţial.

Preşedintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a propus ca votul prin corepondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp.

„Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare”, a explicat Vlase, eliminarea din proiectul votului prin corespondenţă a aplicării lui în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, rămânând doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă, deputatul PNL Mihai Voicu criticând eliminarea şi arătând că „înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului”.

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.

Săptămâna trecută, liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că intenţionează să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională şi că va discuta inclusiv cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens, având în vedere că partidul nu are suficiente semnături pentru a depune contestaţia.

UDMR a acuzat că forma adoptată de Senat nu garantează secretul votului prevăzut de Constituţie. În acelaşi timp, Kelemen Hunor a precizat că dacă amendamentul UDMR privind aplicarea votului prin corespondenţă doar la alegerile prezidenţiale va fi acceptat, Uniunea nu va mai ataca legea la CCR.

„Votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi să rămână aşa cum este la alegerile parlamentare este corect şi atunci nici contestaţia nu are argument”, a susţinut Kelemen Hunor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.