Atentatul sinucigaș de la Ankara, comandat de Statul Islamic

Share:

Atentatul sinucigaș din 10 octombrie de la Ankara, care a avut loc în timpul unei manifestații pentru pace și care s-a soldat cu 102 morți și peste 500 de răniți, a fost comandat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a confirmat miercuri procurorul însărcinat cu ancheta, informează AFP.

‘A fost stabilit că această grupare (cea care a comis propriu-zis atacul) a planificat atentatele din Turcia după ce a primit instrucțiuni directe de la organizația teroristă Statul Islamic din Siria’, a anunțat biroul procurorului de la Ankara, într-o declarație postată pe site-ul său.

Cu puțin timp după atentat, premierul islamo-conservator al Turciei, Ahmet Davutoglu, a declarat SI ‘suspectul numărul 1’ în atacul de la Ankara, însă fără a exclude în mod oficial responsabilitatea rebelilor kurzi sau a extremei stânga.

Acest grup jihadist avea ca intenție să ‘perturbe alegerile legislative din 1 noiembrie, generalizând atacurile’, adaugă comunicatul.

La 10 octombrie, doi kamikaze s-au aruncat în aer în mijlocul unei mulțimi de manifestanți de stânga și ai cauzei kurde, veniți să protesteze împotriva reluării confruntărilor între forțele de securitate turce și rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Patru suspecți având legături cu o celulă jihadistă turcă au fost inculpați și închiși săptămâna trecută. Potrivit procurorului de la Ankara, unul dintre cei doi kamikaze a fost identificat drept Yunus Emre Alagoz, fratele presupusului autor al unui precedent atentat atribuit jihadiștilor, care a avut loc în iulie la Suruc (sud) și s-a soldat cu 34 de morți.

De la atentatul din 10 octombrie, cel mai sângeros din istoria Turciei, opoziția din această țară acuză guvernul că a închis ochii la activitățile militanților jihadiști de pe teritoriul turc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.