Lansare de carte „Frunza de acacia”, de Zvetlana Preoteasa
Sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 11,00 va avea loc la lansarea cărţii „Frunza de acacia”, la Casa Avramide din Tulcea , în prezenţa autoarei , Zvetlana Preoteasa.
Acțiunea cărții „Frunza de acacia” se petrece pe parcursul unui singur an – din 23 martie 1870, până în 25 martie 1871 – și redă imaginea fidelă a Sulinei, oraș-port de mare importanță pentru acele vremuri. În Sulina se aflau 8 ambasade , 4 colegii, 3 spitale și cel mai important , sediul Comisiei Europene a Dunării.
În această atmosferă plină de lumină și viață, piratul Gheorghios Kontoguris, personaj real, al cărui mormânt se află și poate fi văzut în cimitirul Comisiei Europene a Dunării din Sulina, se distinge ca figură centrală a cărții. În jurul lui Kontoguris se țese o acțiune plină de istorie, dar și de mister, dramatism și dragoste. Acțiunea are loc pe trei planuri care se întrepătrund. „ Frunza de acacia „ este un roman care se adresează în egală masură sufletului și raţiunii.
Zvetlana Preoteasa: “ Nu am avut de gând să devin scriitoare, însă am fost prinsă în mrejele unei perioade glorioase din istoria Sulinei, dar şi a României. Mi-am dorit ca această carte să fie o frescă a Sulinei.“
“Autoarea e foarte documentată, are o mare deschidere spre psihologia personajelor și descrierea în amănunt. Acest roman este în ultimă instanță o dramă sentimentală, dar pe fondul unor realități istorice și de colaborare între oameni cu mult simț patriotic, lucru care azi nu se mai întâmplă. O recomand cititorilor cu toată dragostea.„ afirmă maestrul Dorel Vișan.
Radu George Serafim, regizor şi scriitor: “Vă recomand „Frunza de acacia” din tot sufletul. Este o carte foarte bine realizată, un debut extraordinar . Un roman cu patru-cinci fire de acţiune care se împletesc în mod firesc, cu personaje complexe, intrigi, istorie. Este redată atmosfera Sulinei într-un sfărşit de secol întârziat, unde timpul avea o altă scurgere. E meritul Zvetlanei Preoteasa că a reuşit să intuiască şi să redea atmosfera provincială şi totodată cosmopolită a Sulinei.”
Megdonia Păunescu, director Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice : « “Frunza de acacia” este o carte de o subtilitate şi o inteligenţă cum rar întâlneşti. Povestea are darul de a te fascina, a te captiva. Acestă carte scoate în evidenţă natura umană, un sistem al sacrificiului, al demnităţii umane, un sistem al moralităţii”
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului : “Prin această carte, Zvetlana Preoteasa îşi reia vocaţia sa de istoric, revitalizând o parte a istoriei Sulinei. Este o istorie vie, în care personajele renasc, sunt surprinse din diferite unghiuri în locuri diverse, iar modul de exprimare este plin de simţire artistică”
Cartea „Frunza de acacia” poate fi gasită atât în librăriile din ţară, cât şi în cele online.