Prevederile noului Cod de etică al PSD
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că PSD este „un partid curat”, iar Codul de etică pe care îl discută membrii Comitetului Executiv Național nu vizează înlăturarea unor colegi din partid.
„Acest Cod nu este pentru a se înlătura unii colegi din partid. E un document în care sunt prinse principiile de politică, de etică, în care credem, ale fiecărui membru al PSD. (…) Este vorba de o nouă abordare a politicii din partea noastră. Social democrații, în general, sunt oameni cinstiți, respectuoși, serioși și nu mai vrem ca din cauza unora dintre noi (…) pe partid să se pună etichete generale. Cuprinde reguli atât de conduită și comportament, cât și creează posibilitatea aplicării unor sancțiuni în condițiile în care se încalcă aceste reguli sau în condițiile în care unii dintre membrii PSD se găsesc într-o situație penală generată de fapte de corupție”, a afirmat Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că partidul nu va avea de suferit în urma aplicării acestui Cod, întrucât „sunt foarte puțini” cei care ar urma să fie afectați de prevederile acestui document, scrie Agerpres.
„Avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, partidul nu va avea de suferit. Va rămâne un partid mare și eu cred mult mai mare și mai puternic. PSD nu e murdar acum. PSD e un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidență ceea ce ne caracterizează în general și anume onoarea, cinstea, demnitatea și un comportament corect și în general o conduită corectă. Pentru asta trebuie să adoptăm acest Cod și să îl aplicăm la rigoare atunci când e cazul”, a mai afirmat Liviu Dragnea, precizând că în ședința de vineri a Comitetului Executiv Național Codul va fi dezbătut în primă lectură.
Printre principalele prevederi ale Codului de etică se numără faptul că membrii PSD care sunt trimişi în judecată în dosare de corupţie îşi vor pierde funcţia din cadrul partidului sau funcţia în care au ajuns prin sprijinul politic al partidului. Aceleaşi sancţiuni sunt acordate şi celor care sunt arestaţi preventiv în cazuri de corupţie.
– Retragerea sprijinului politic;
– Suspendarea din funcția politică;
– Excluderea din partid”, se arată în Codul de Etică al PSD.
• nu vor profita de funcţia politică pentru a exercita presiuni – temporare sau de durată – asupra colegilor / organizaţiei locale în forţarea unor decizii care să contravină legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunității;
• se vor abține să inițieze sau să promoveze orice acțiune care ar putea aduce atingere organizației din care face parte sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat;
• nu vor putea să încheie sau să participe la încheierea vreunei înțelegeri care să conducă la o acțiune sau activitate împotriva interesului partidului, favorizând interesele altei persoane sau altei formațiuni politice;
• nu vor promova acțiuni care compromit obiectivele politice ale Partidului Social Democrat sau care conduc la abandonarea nejustificată a responsabilităților, precum și neglijența în exercitarea acestora”, se mai arată în document.