Vatra Dornei, stațiunea izvoarelor cu ape minerale binefăcătoare

Vatra Dornei este o staţiune de tratament de interes naţional şi funcţionează permanent. Aparţine judeţului Suceava şi se află la întâlnirea Râului Bistriţa Aurie cu Râul Dorna. Este situată într-o depresiune înconjurată de culmile Munţilor Călimani, Suhard şi Giumalău, aproape de Munţii Bistriţei.

Are izvoare cu ape ce au calităţi terapeutice deosebite şi un climat natural favorabil refacerii stării de sănătate a întregului organism. Proprietăţile curative ale izvoarelor de la Poiana Negri au fost descoperite din anul 1805. După anul 1845 staţiunea s-a dezvoltat şi modernizat permanent.

Parcul oraşului este rezervaţie dendrologică a Academiei Române.

Oraşe apropiate sunt: Suceava la 105 km, şi are aeroport,  Câmpulung Moldovenesc la 40 km, Bistriţa la 85 km. În zonă se află frumoasele mânăstiri din Nordul Moldovei ce pot fi vizitate.

În apropiere se află Rezervaţia Tinovu Mare pe teritoriul comunei Poiana Stampei care este cea mai mare rezervaţie de turbă din ţara noastră şi are un mare interes ştiinţific.

Indicații terapeutice

  • afecţiuni ale aparatului cardio-vascular
  • boli reumatismale degenerative si diartritice (spondiloze cervicale, dorsale si lombare, artroza, poliartroza, tendinita, tendimiozita, periartrita scapulohumerala)
  • stări posttraumatice
  • boli ale sistemului nervos periferic si central (pareze usoare si sechele minore polionevrotice, sechele târzii după semipareză si parapareză)
  • boli endocrinologice ( tulburari prepubertale la copii hiperreactivi, hipertiroidie benignă si boala lui Basedow in faza incipienta)
  • boli ginecologice (sindrom ovarian menopauzal)
  • boli respiratorii (nevroza respiratorie)
  • tulburari nervoase şi de metabolism
  • tulburari digestive
  • boli ale sângelui
  • refacere după surmenaj fizic şi intelectual

Tratament

Băi în cadă cu ape carbogazoase, cure interne şi cure externe cu ape  din izvoare minerale, băi cu nămol, hidroterapie, cură de teren. Bazele de tratament sunt moderne şi în ele se fac împachetări cu nămol, cu parafină,  electroterapie, masaje, băi cu plante medicinale, tratamente combinate cu elemente de interferenţă dozate proporţionat, ştiinţific, kinetoterapie.

Bolnavii cu afecţiuni cardiace, sub supraveghere medicală îşi pot trata simultan afecţiunile reumatismale.

Zeci de izvoare cu ape minerale binefăcătoare,  baze de tratament, un parc cu alei amenajate, dozate, pentru cure de teren. Staţiunea Vatra Dornei beneficiază de un climat extraordinar de benefic, aer ozonat, pârtie de schi.

Împrejurimile sunt superbe, priveliştea din jur este atât de spectaculoasă prin frumuseţea ei, încât reprezintă un izvor de sănătate sufletească.

Staţiunea Vatra Dornei are otemperatură medie anuală de 5 grade Celsius. În luna iulie temperatura medie este de 15 grade Celsius, iar în luna  ianuarie temperatura medie este de 6 grade Celsius. Anual sunt 120 de zile cu strat de zăpadă.

Istoric

Există documente din care rezultă că Vatra Dornei era o aşezare comercială şi de meşteşuguri încă din secolul XVI.
Palatul Comunal, o construcţie foarte frumoasă este construit începând  din  anul 1895.
În anul 1902 s-a construit Gara CFR, cunoscută  sub numele de Gara Mare.
În timpul primului război mondial trupele au staţionat doi ani în oraşul Vatra Dornei şi au fost mari distrugeri, iar apoi băile s-au refăcut.
Staţiunea s-a dezvoltat mereu şi în prezent este modernizată. Un rol important l-au avut primarii localităţii din anii 1850-1900, unul din ei ducându-se în audienţă la Împăratul Imperiului Austro-Ungar în anul 1886 cu planuri pentru dezvoltarea urbanistică la fel cu alte oraşe din Europa.

La 17 decembrie 1907, Vatra Dornei e  declarat oraş al Imperiului. În al doilea război mondial oraşul a fost în regres, dar oraşul şi staţiunea sunt refăcute şi se dezvoltă după anul 1944. Muzeul orăşenesc s-a înfiinţat în anul 1954.

Se păstrează şi o legendă conform căreia Dorna era de pe vremea întemeierii Statului Moldova, iar numele locului e dat de o dragoste tragică a Întemeietorului Moldovei- Dragoş Vodă. Se pare că acesta s-a îndrăgostit de o păstoriţă localnică pe nume Dorina şi pe care a ucis-o din greşeală. În amintirea ei Domnitorul a decis ca apa  lângă care s-a petrecut evenimentul atât de grav, să poarte numele tinerei păstoriţe.

Vatra Dornei este şi o staţiune de odihnă care are condiţii superbe pentru petrecerea unei vacanţe frumoase şi reconfortante.

Are o capacitate de cazare foarte mare în case de odihnă, hoteluri, cabane, pensiuni, popasuri turistice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.