Românii, codașii UE la plățile online
Românii sunt în continuare printre codașii Europei la plățile online. Peste 80% dintre clienții băncilor folosesc zilnic internetul, dar, cu toate acestea, procentul celor care utilizează cardul pentru plăți este de 10 ori mai mic. Asta în timp ce țări precum Suedia încep să scoată cu totul numerarul de pe piață.
Doar 7% dintre români utilizează cardul pentru plata cumpărăturilor sau a facturilor. Procentul este unul extrem de mic, dacă luăm în considerare alte țări europene. De vină este lipsa educației financiare a românilor, spun analiștii, dar și lipsa măsurilor din partea statului.
„Vedem şi noi ce se întâmplă, mai ales în mediul rural, unde nu există deloc infrastructură ca să poți să faci plata cu cardul sau plăți online. Nu există POS-uri. Dacă statul ar încuraja firmele sau ar obliga firmele să aibă POS-uri, automat ele ar fi obligate și să marcheze acele venituri”, spune economistul clujean Lucian Fanea.
Majoritatea celor care nu vor să renunțe la numerar sunt cei care fie s-au obișnuit așa, fie se tem că cineva le-ar putea sparge conturile în urma utilizării serviciilor de internet banking, sau se tem să nu plătească şi comision. Mai mult, oamenii nu au încredre nici în comercianţi şi spun că nu ştiu exact ce se întâmplă cu acele aparate şi cine le verifică.
Pentru a-i obșnui pe români să renunțe la numerar, băncile comerciale încep să își modifice comisioanele la plata online sau cu cardul. În plus, cresc comisioanele la ridicarea de numerar de la ghișeul băncii. Plata prin intermediul cardului presupune o transparență mai mare și scăderea evaziunii fiscale.