Tăriceanu cere partidelor să propună urgent un premier

Partidele parlamentare au datoria politică şi constituţională imperativă de a se angaja urgent într-o serie de discuții şi negocieri bilaterale și/sau multilaterale transparente şi responsabile în vederea constituirii unei majorități parlamentare solide chiar înainte de  cea de-a doua rundă de consultări anunțată de Președintele României, se arată într-un comunicat de presă semnat de copreşedinţii ALDE Călin-Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

Redăm integral comunicatul de presă:

La finalul întâlnirii dintre ALDE și Președintele României am declarat:  „Partidele politice care au fost la convorbiri au demonstrat, fără excepţie, că doresc să se degajeze de orice fel de responsabilitate şi că aruncă responsabilitatea găsirii unei soluţii politice pentru actuala situaţie în braţele preşedintelui.”

Din această declarație, s-ar putea înțelege că și ALDE se află în aceeași situație cu celelalte partide, că și ALDE se derobează de orice responsabilitate, ceea ce este fals. Transferul de facto al unor obligații ce revin partidelor către Președinte ar fi nu numai un act ce contravine Constituției, dar l-ar şi transforma pe acesta într-un președinte-jucător, adică tocmai în ceea ce am criticat şi respins cu vehemență în timpul regimului Băsescu.
Din punctul de vedere al ALDE, situația creată prin demisia de onoare a lui Victor Ponta poate fi soluționată rapid, dacă sunt respectate prevederile Constituției. Indiferent de motivație sau de pretexte frumos ambalate, întârzierea soluţionării crizei declanșate de depunerea mandatului de către premier, va afecta în mod negativ stabilitatea politică, mersul economiei și buna funcționare a întregii societăți.

Constituția nu prevede nici explicit și nici implicit ca Președintele să aibă atribuții în formarea unei majorități parlamentare. Responsabilitatea constituirii unei majorități parlamentare, care să învestească viitorul Guvern, cade în sarcina exclusivă a partidelor parlamentare.

Prin urmare, partidele parlamentare au datoria politică şi constituţională imperativă de a se angaja urgent într-o serie de discuții şi negocieri bilaterale și/sau multilaterale transparente şi responsabile în vederea constituirii unei majorități parlamentare solide chiar înainte de  cea de-a doua rundă de consultări anunțată de Președintele României.

ALDE pune pe seama surprizei şi a unei emoţii tranzitorii faptul că, pe de o parte, PSD nu şi-a mai asumat în discuţiile cu Preşedintele calitatea de principal partid al coaliţiei ce a sprijinit până acum guvernul şi nici nu a evocat existenţa acestei coaliţii, iar, pe de altă parte, faptul că PNL a refuzat să-şi asume sarcina guvernării sau măcar pe cea a constituirii unei noi majorităţi, recurgând la formula iluzorie a „alegerilor anticipate”, menită să trimită în derizoriu ordinea constituţională şi principiile statului de drept.

ALDE consideră că discuţiile politice trebuie să înceapă imediat în Parlament printr-o întâlnire a partidelor din coaliția care a sprijinit guvernul demisionar, urmată de întâlniri între toate partidele parlamentare. În acest fel, partidele parlamentare se vor putea prezenta cu o soluţie clară la următoarele consultări cu Președintele  României.

Aceste întâlniri vor avea rolul de a evalua și determina posibilitatea re-constituirii sau constituirii unei majorități parlamentare, urmând ca apoi Președintele României să-și exercite atribuția de desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru, conform prevederilor constituționale (art. 103, alin.(1): „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.)

ALDE își manifestă speranța că toate partidele reprezentate în Parlament vor manifesta deschidere la apelul nostru şi îi vor răspunde cu maximă celeritate şi deplină transparenţă. Dincolo de ceea ce le desparte, partidele parlamentare au în indiviziune datoria de a exercita cu responsabilitate funcţia politică şi constituţională încredinţată de cetăţeni, cea de a da conţinut principalei puteri constituite în stat, cea mai legitimă şi democratică dintre puteri, puterea Parlamentului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.