Scandalul opririi căldurii și apei calde în București ia amploare!
Furnizarea energiei termice în București ar putea fi sistată începând de luni. Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis să opreasca livrarea de gaze către producătorul de energie termică ELCEN din cauza unor datorii de peste 300 de milioane de lei. Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN, spune însă că datoriile ar putea fi eşalonate.
El a precizat că nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura în această iarnă.
Un comunicat al Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz remis, vineri, AGERPRES, anunța că, în data de 12 noiembrie, Consiliul de Administrație al companiei a luat act de faptul că nu a fost îndeplinită condiția stabilită pentru ‘continuarea relațiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015’ și anume aceea de a prezenta, până la data respectivă, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Romgaz.
Președintele Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitrașcu, a declarat vineri că bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură dacă CGMB nu intră în procedură de urgență și nu aprobă bugetul.
„Începând de acum, RADET nu mai poate cheltui nicio sumă. A ajuns să cheltuiască peste 90% din execuția bugetară a anului anterior. Legea prevede că peste acest cuantum nu mai poți cheltui nicio sumă până la aprobarea bugetului. Chiar dacă luni se aprobă un împrumut de trezorerie către CGMB, acești bani nu vor putea fi virați în conturile RADET în lipsa unei prevederi într-un buget de venituri și cheltuieli aprobat. Este încă o necesitate pentru a aproba acest buget de venituri și cheltuieli”, a declarat Dumitrașcu.
ELCEN a fost înființată în decembrie 2002, ca filiala a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăți comerciale. În prezent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii și Mediului de Afaceri este principalul acționar al companiei, deținând 97,51% din acțiuni, restul acțiunilor fiind deținute de Romgaz (2,49%).